Donald Trump se je odzval na smrt Alekseja Navalnega

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik, ki je bil med svojim mandatom znan po pohvalah ruskega predsednika Vladimirja Putina, prvič javno spregovoril o smrti ruskega disidenta Alekseja Navalnega. Trumpova izjava, objavljena na družbenih omrežjih, ni za smrt Navalnega nikogar neposredno obtožila. Izjava nekdanjega predsednika je zgolj osvetlila domnevne politične težave v Združenih državah Amerike.

“Zaradi nenadne smrti Alekseja Navalnega se čedalje bolj zavedam, kaj se dogaja v naši državi,” je zapisal Trump. V izjavi je kritiziral “SKORUMPIRANE, radikalno levičarske politike, tožilce in sodnike”, ki po njegovem mnenju vodijo Ameriko v propad. Trump je svoj komentar zaključil s sloganom “MAGA2024”. Ob vsem pa se zdi, da izkorišča to priložnost za politično mobilizacijo svojih privržencev pred predsedniškimi volitvami leta 2024.

V nasprotju s Trumpovo nejasno izjavo je predsednik Joe Biden v petek Putina neposredno obtožil za smrt Navalnega. Navalni naj bi v zaporniški koloniji “Polar Wolf” v Harpu, v regiji Jamalo-Nenec, okoli 1900 kilometrov severovzhodno od Moskve umrl zaradi sindroma nenadne smrti. Tudi Trumpova republikanska tekmica Nikki Haley in številni nekdanji predsedniki ter vodilni člani kongresa iz obeh strank so Putina javno obsodili zaradi smrti Navalnega.

V zaporu umrl ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni

Aleksej Navalni, najpomembnejši ruski opozicijski voditelj v zadnjem desetletju in najbolj glasen kritik predsednika Vladimirja Putina, je umrl v zaporu znotraj arktičnega kroga, so sporočili iz zaporniške službe. Navalni je služil 19-letno zaporno kazen zaradi obtožb, ki so jih mnogi videli kot politično motivirane… več tukaj.

Trump, ki je v obdobju 2017-2021 izkazoval odprt občudovanje do Putina, je svoj molk o Navalnejevi smrti prekinil šele v ponedeljek. Trump je tako sprožil dodatna ugibanja o njegovem stališču do Rusije in njenega voditelja.

[Vir: Hina]; Foto: Zajem zaslona; Portal24