Dolar ob previdni monetarni politiki Fed in ECB doživel prvo znižanje v 2024

Na valutnih trgih smo bili prejšnji teden priča obratu trenda, ki je zaznamoval prvo znižanje vrednosti dolarja po petih tednih neprekinjene rasti. Ključni dejavnik, ki je prispeval k temu preobratu, je vse bolj prevladujoče mnenje, da se ameriška centralna banka (Federal Reserve – FED) še ne bo odločila za znižanje obrestnih mer. Ta previdnost se odraža tudi v politiki Evropske centralne banke (ECB), ki počasi nakazuje svoje načrte za prihodnost.

Dolarski indeks, ki meri vrednost ameriškega dolarja proti košarici šestih glavnih svetovnih valut, je doživel padec za 0,33 odstotka na 103,90 točke. To predstavlja prvo znižanje indeksa v letu 2024. Prav tako je dolar izgubil na vrednosti proti evru, ki je ob koncu tedna dosegel tečaj 1,0818 dolarja za evro, kar predstavlja znižanje za 0,4 odstotka.

Evro je ob tem doživel največjo tedensko rast v zadnjih dveh mesecih, deloma zaradi pričakovanj počasnejšega znižanja obrestnih mer v evroobmočju v tekočem letu. Tržni analitiki zdaj predvidevajo, da bi ECB lahko obrestne mere znižala za 90 bazičnih točk, kar je precej manj od 160 bazičnih točk, pričakovanih ob koncu leta 2023.

Rekordne vrednosti

Poleg tega so rekordne vrednosti, dosežene na svetovnih delniških trgih prejšnji teden, zmanjšale povpraševanje po dolarju, ki tradicionalno velja za “varno zatočišče” v časih negotovosti. Vlagatelji z zanimanjem pričakujejo nove gospodarske kazalce, ki bodo ponudili nadaljnje smernice glede monetarne politike tako v ZDA kot v Evropi.

Strateg pri BofA Global Research, Athanasios Vamvakidis, meni, da “ni še čas za prodajo dolarjev”. Vamvadakis napoveduje šibkost dolarja v drugem četrtletju, predvsem v luči pričakovanj, da bo FED začel zniževati obrestne mere junija in nadaljeval s četrtletnim zniževanjem. Vamvakidis opozarja, da bi močno ameriško gospodarstvo lahko spremenilo te načrte, če FED ne bo mogel znižati obrestnih mer tako kmalu, kot je bilo sprva predvideno.

Japonski jen je bil v tem kontekstu največji poraženec med glavnimi svetovnimi valutami. Jen je namreč izgubil vrednost proti dolarju in drugim valutam, kar odraža strahove pred morebitnim posredovanjem japonskih denarnih oblasti. Vlagatelji se zanašajo na “carry trade” strategije, ki izkoriščajo nizke obrestne mere jena za naložbe v sredstva z višjimi donosi, kar dodatno povečuje pritisk na japonsko valuto.

Minuli teden na valutnih trgih tako odraža kompleksno dinamiko globalne monetarne politike in sentimenta vlagateljev, ki bo v prihajajočih mesecih nedvomno še naprej pritegnila pozornost finančnih trgov.

[Vir: Hina]; Portal24