Dijak v Srbiji ubil osem otrok in varnostnika, razkrit možen motiv, starša aretirana

Na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu je prišlo do množičnega streljanja. 14-letni dijak je zjutraj okoli 8. ure oborožen vstopil v šolo in začel streljati. Policija je potrdila, da je umrlo osem otrok in varnostnik. Veliko je ranjenih. Oboroženega učenca so aretirali.

Tamkajšnji mediji trdijo, da je napadalec Kosta K., ki je hodil v šolo, kjer je zagrešil masaker. Lani je osvojil tudi tretje mesto na občinskem tekmovanju iz zgodovine. Masaker, ki se je zgodil danes pa naj bi se začel prav zaradi njegove jeze na učiteljico zgodovine, v katere razred je zjutraj vdrl in začel streljati.

Učenci so za Index povedali, da je bil napadalec lani v šestem razredu, vrstniki so ga ustrahovali. V sedmem razredu so ga premestili v drug razred, kjer je bil prav tako žrtev vrstniškega nasilja.

Višje državno tožilstvo v Beogradu: Napadalec ni kazensko odgovoren.

K.K. je po zakonu o mladoletnih storilcih kaznivih dejanj in kazenskopravnem varstvu mladoletnih oseb kazensko neodgovoren, ker še ni dopolnil 14 let, piše Nova.rs, ki se pri poročanju sklicuje na sporočilo višjega državnega tožilstva. Po nalogu višjega državnega tožilstva v Beogradu so očeta dijaka, VK (48) zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javno varnost pridržali za do 48 ur.

Predhodno so ogled na kraju samem opravili dežurni sodelavci državnega tožilstva Oddelka za splošno kriminaliteto in Oddelka za mladoletnike Višjega državnega tožilstva v Beogradu. Odredili so odvzem izjave KK. in sicer v navzočnosti delavca Centra za socialno delo in zdravniški pregled, po katerem se bo center odločil, katere ukrepe bo še izvajal iz svoje pristojnosti.

Pri KK je bil odrejen odvzem krvi za toksikološko analizo, da se ugotovi, ali je bil v času kaznivega dejanja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih substanc. Preiskujejo tudi vse okoliščine tega primera, tudi vir pištole in motivi za ta zločin.

Višji državni tožilec v Beogradu Nenad Stefanović v svojem imenu in v imenu celotnega osebja VJT ob tej priložnosti izreka najiskrenejše sožalje družinam žrtev otrok in šolskim delavcem, piše v sporočilu za javnost.

Napadalčev sosed: So ugledna družina. Oče je zdravnik, mama dela na ministrstvu.

Sosedje družine Koste K. (14) so ​​v šoku zaradi vsega, kar se je zgodilo, poroča Nova.rs.

“Ko smo slišali, kaj je naredil, smo bili šokirani. Kosta je bil vedno miren in tih, iz ugledne družine. Njegov oče je zdravnik. Mama, kolikor vem, dela na nekem ministrstvu. Ne vem, kaj bi se lahko zgodilo, vsi smo pretreseni,” pravi sosed.

Srbija je zaradi pokola razglasila tridnevno žalovanje, šole zaprte.

Tridnevno žalovanje se bo začelo 5. maja. Osnovne in srednje šole v Beogradu danes ne bodo delovale, minister za izobraževanje Branko Ružić je na izredni novinarski konferenci napovedal, da se bo pouk v vseh šolah v Srbiji jutri začel z minuto molka.

Ministrica za zdravje dr. Danica Grujičić je potrdila, da je ena od ranjenih študentk v izjemno hudem stanju in se zdravniki borijo za njeno življenje.

Življenjsko ogrožen in huje poškodovan je tudi eden od profesorjev.

Šef beograjske policije Veselin Milić je povedal, da jih je po prijavi šolskega uradnika, da dijak naključno strelja, poklical tudi deček, ki se je predstavil kot Kosta Kecmanović s polnim imenom. Rekel je, da je ustrelil več ljudi.

Milić je potrdil, da ga je policija kmalu prijela.

Je bila aretirana tudi mati?

Srbski medij Novosti je neuradno izvedel, da so po očetu aretirali tudi mamo dečka, ki je zagrešil masaker v šoli.

Policija: To je seznam otrok, ki jih je imel morilec. Masaker je načrtoval mesec dni.

Veselin Milić, načelnik beograjske policijske uprave, je na novinarski konferenci poročal o novih podrobnostih pokola. 

“To je dejanje brez primere,” je dejal Milić. Dodal je, da so dečka, ki je streljal, nato aretirali, na kraju dogodka pa so našli tudi orožje. “To je bilo načrtovano in organizirano mesec dni,” pravi in ​​dodaja, da je otrok zločin načrtoval že dlje časa, motiv pa še ni znan.

“Ta dan si je izbral, ker je učilnica blizu vhoda v šolo, njegov razred pa je imel uro zgodovine. Orožje je vzel iz očetovega stanovanja, v nahrbtniku je imel tudi štiri molotovke. Ob prihodu v šolo je takoj streljal v varnostnika, nato še v dežurne učence. Vsi so mrtvi. Nato je nadaljeval po hodniku, zamenjal okvir in takoj z vrat učilnice ustrelil učitelja. Nato je šel ven, zamenjal okvir in poklical policijo,” je nadaljeval. 

Milić je pokazal seznam otrok, ki ga je naredil morilec, pokazal je tudi načrte šole, kjer je določil prioritetne cilje. 

Vir Foto: Telegraf

Objava Dijak v Srbiji ubil osem otrok in varnostnika je bila najprej objavljena na Portal24.