Danska Ukrajini pošilja vso svojo artilerijo

Danska premierka Mette Fredriksen je med münchensko varnostno konferenco napovedala, da bo Danska v Ukrajino poslala vso svojo artilerijo. Odločitev prihaja v času, ko Ukrajina nujno potrebuje strelivo in topništvo za obrambo pred nadaljevanjem konflikta na svojem ozemlju.

“Ukrajina nas prosi za strelivo in topništvo. Odločili smo se, da bomo v Ukrajino premestili vso našo artilerijo,” je povedala Fredriksen. Dodala je, da v Evropi obstaja vojaška oprema, ki trenutno ni v uporabi, vključno z orožjem, strelivom in sistemi protiletalske obrambe. “Ukrajini se morajo te zaloge predati,” je izjavila danska premierka. Fredriksen je tako pokazala odločno podporo Ukrajini v težkih časih.

Ta velikodušna gesta Danske se zgodi v kontekstu pričakovanega paketa pomoči Ukrajini iz ZDA, vrednega okoli 60 milijard dolarjev. Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ponovno zagotovil podporo ZDA. Biden je ob tem poudaril potrebo po hitri potrditvi tega paketa pomoči s strani ameriškega kongresa.

Umik ukrajinskih sil iz Avdijivke

Medtem ko se Ukrajina sooča s pomanjkanjem streliva, kar je privedlo do umika ukrajinskih vojakov iz Avdijivke, so ukrajinske sile uspešno odbile rusko ofenzivo na jugu v sektorju Zaporožja. Po poročanju ukrajinske vojske je bilo v nedavnih spopadih uničenih 18 oklepnih vozil, vključno s tremi tanki. Omenjeno pa kaže na odločnost in vzdržljivost ukrajinskih obrambnih sil.

Rusija je medtem sporočila, da so nekatere ukrajinske sile še vedno obkoljene v koksarni v Avdijevki, mestu, ki ima ključni strateški pomen za nadzor nad industrijsko regijo Donbas. Ruske sile so izrazile namero po “popolnem čiščenju” mesta od ukrajinskih skrajnežev in omejitvi ukrajinskih enot.

Razvoj dogodkov kaže na nadaljevanje napetosti v regiji in poudarja mednarodno podporo, ki jo Ukrajina prejema v svojem boju za suverenost in teritorialno celovitost. Danska odločitev o pošiljanju artilerije v Ukrajino je le ena izmed mnogih mednarodnih gest podpore, ki jih Ukrajina prejema v teh turbulentnih časih.

[Vir: Hina]; Foto: Zajem zaslona/YT; Portal24