Protesti kmetov vse bolj usmerjeni proti medijskim hišam

Protesti kmetov v Nemčiji, ki so bili sprva usmerjeni proti vladnim in evropskim politikam, so vse bolj usmerjeni proti medijskim hišam, še posebej proti javnim radiotelevizijam. V nedeljo zvečer so se kmetje, obrtniki in predstavniki srednjih podjetij zbrali na severovzhodu Spodnje Saške, nato pa so se z traktorji in drugimi vozili odpravili proti stavbi NDR (Severnonemške radiotelevizije) v Hannovru. Protestniki so izrazili nezadovoljstvo z medijskim poročanjem o kmečkih demonstracijah in njihovem položaju, ki ga označujejo za lažno in enostransko.

Günther Winkelmann, kmet iz Dreilingena, je za Welt am sonntag povedal, da so želeli s predstavniki NDR-ja osebno razpravljati o svojih pritožbah. Po njihovem mnenju medijska poročila pogosto zmanjšujejo obseg kmečkih protestov in širijo napačne informacije. Kot primer je navedeno, da so mediji 12. januarja poročali o napol praznem sejmišču v Nürnbergu, medtem ko je bilo na začetku demonstracije prisotnih 2500 traktorjev.

Kmetje so izrazili jezo tudi nad zvezno vlado, zlasti nad Zelenimi, in evropsko birokracijo. Incident na pepelnično sredo v Biberachu, ko je bilo zaradi izgredov prisiljeno odpovedati politični dogodek stranke, pa kaže na stopnjevanje napetosti. Med srečanjem z vodstvom NDR so kmetje poudarili svoje nezadovoljstvo z medijskim pokrivanjem in zahtevali bolj uravnoteženo poročanje. “Rekli smo jim, da nam njihova poročila niso všeč in da so nekatera napačna,” je dejal Winkelman. Dodal je, da bodo nadaljevali z budnim nadzorom medijskih vsebin in se odzvali, če bodo zaznali nadaljnje nepravilnosti.

Seznam pritožb je vse daljši

Medtem ko kmetijski protesti v Nemčiji postajajo vse bolj intenzivni, se seznam pritožb nad medijskim poročanjem nezadržno daljša. Kmetje in njihovi podporniki širijo obseg svojih akcij, ki niso več omejene le na proteste pred vladnimi ustanovami. Slednje vključuje tudi blokade in demonstracije pred medijskimi hišami, kot sta NDR in Bayerischer Rundfunk, ter uredništvi lokalnih časopisov, kot sta “Allgäuer Zeitung” in “Deister- und Weserzeitung”. Te akcije so celo povzročile zamude pri dostavi večjih časopisov, vključno z Welt am sonntag.

Trend pa ne kaže le na naraščajočo frustracijo kmetov zaradi medijskega poročanja, ki po njihovem mnenju ne odraža resničnosti njihovih protestov in težav, ampak tudi na razpadajočo enotnost med samimi kmeti. Prvotna solidarnost, ki je bila močna na začetku protestov pred dvema mesecema, se zdaj kot se zdi krha.

Svoboda tiska ostaja ključnega pomena

Nemška kmečka zveza (DBV) je ostro kritizirala protestne akcije proti medijem. Generalni sekretar DBV, Bernhard Krüsken, je izjavil, da protesti pred medijskimi hišami niso primerni. Dodal je, da svoboda tiska ostaja ključnega pomena. Po njegovih besedah mediji niso pravi naslovnik za tovrstne proteste, saj so o problematikah kmetov poročali podrobno. DBV, ki je že prej obsodila nasilje v Biberachu, poudarja pomen ohranjanja svobode tiska in dialoga kot temeljnih vrednot.

Predsednik Združenja bavarskih kmetov, Günther Felßner, je javno kritiziral kmete, ki blokirajo medijske hiše. Felßner meni, da onemogočanje dostave časopisov ni ustrezno sredstvo za izražanje nezadovoljstva, saj združenje, ki ga vodi, takšne metode zavrača. Kljub temu priznava, da je poročanje o kmečkih protestih pogosto obarvano s tendencioznostjo in kritiko, kar ustvarja vtis, da kmetje ne morejo izraziti svojih skrbi brez, da bi bili označeni za skrajno desničarje.

Ta občutek deli tudi Jürgen Dierauff, uspešen kmet iz Frankonije, ki opaža, da mnogi ljudje občutijo jezo zaradi načina, kako mediji poročajo o kmečkih protestih. Tarča kritik so predvsem javni radiotelevizijski servisi, in sicer zaradi domnevno neuravnoteženega poročanja, ki ne odraža pravega obsega protestnih aktivnosti. Dierauff poudarja, da bi morali kmetje iskati dialog namesto blokade dostave časopisov.

Po drugi strani Günther Winkelmann iz Lüneburg Heatha meni, da je blokiranje dostave časopisov, ki po njegovem mnenju poročajo napačno, legitimno sredstvo protesta. Opozarja, da bo, če vlada ne bo začela poslušati kmečkih skrbi, potrebno poseči po ostrejših metodah protesta.

[Vir: Welt]; Foto: Portal24 (fotografija je simbolna)