Coca-Cola, Danone in Nestle obtoženi zavajajočih trditev glede recikliranja

Potrošniška organizacija in dve okoljski skupini so vložili pravno pritožbo pri Evropski komisiji. Podjetja Coca-Cola, Danone in Nestle namreč obtožujejo, da so zavajajoče trdile, da so njihove plastične steklenice za vodo “100-odstotno reciklirane”. Gre za primer domnevnega zelenega pranja, ko podjetja nekaj označijo za bolj okolju prijazno, kot v resnici je, kar lahko zavede potrošnike, ki si prizadevajo za trajnostno izbiro izdelkov.

Evropska potrošniška organizacija, podprta s strani okoljevarstvenih skupin Client Earth in ECOS, trdi, da plastenke nikoli niso v celoti izdelane iz recikliranih materialov. Poleg tega je sposobnost recikliranja teh steklenic odvisna od številnih dejavnikov, vključno z razpoložljivo infrastrukturo.

Rosa Pritchard, odvetnica za plastiko pri ClientEarth, je izjavila: “Dokazi so jasni – plastičnih steklenic za vodo preprosto ne recikliramo znova in znova, da bi postale nove steklenice v Evropi. 100-odstotna stopnja recikliranja plastenk tehnično ni mogoča, in samo zato, ker so plastenke izdelane iz reciklirane plastike, ne pomeni, da ne škodijo ljudem in planetu.”

Podjetja so se odzvala na obtožbe. Coca-Cola trdi, da si prizadeva zmanjšati količino plastične embalaže in vlagati v recikliranje. Nestle je izjavil, da aktivno zmanjšuje količino neobdelane plastike in podpira krožnost embalaže. Danone pa še naprej vlaga v infrastrukturo za recikliranje.

Če bo Evropska komisija pritožbi ugodila, bo lahko organizirala usklajen odziv med nacionalnimi potrošniškimi organi, ki bodo lahko ukrepali proti podjetjem. To bi lahko vključevalo zahtevo po popravku napačnih trditev ali izrekanje glob v okviru svojih pristojnosti. Komisija sama nima pooblastil za izrekanje kazni.

vir

Foto: Portal24