Član stavkovnega odbora Fides, Sajovic ministrico pozval k odstopu

Vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ostajata na pogajanjih za rešitev tekoče stavke zdravnikov brez oprijemljivega napredka, s približevanjem 1. marca pa narašča napetost zaradi napovedanega preklica soglasij k nadurnemu delu. To bi lahko imelo resne posledice za delovanje zdravstvenega sistema, vključno z morebitnim zapiranjem pediatričnih oddelkov in porodnišnic.

Na nedavnem stavkovnem zboru v Splošni bolnišnici Celje je član stavkovnega odbora Fides, Matjaž Sajovic, ostro kritiziral ministrico za zdravje Valentinu Prevolnik Rupel, ker se ne udeležuje pogovorov in se “skriva za določeno strukturo, ki ni kompetentna za pogajanja”. Sajovic je ministrico pozval k odstopu, da si “ne dela sramote”.

Ne prihaja na razgovore, ne prihaja se pogovarjat z nami. Skratka skriva se za določeno strukturo, ki je zaposlena na ministrstvu, in ta struktura gotovo ni kompetentna za razgovore in pogajanja z nami. Tako da jo na tem mestu lepo prosim, da odstopi in si ne dela sramote.

Kljub temu ministrica Prevolnik Rupel ostaja optimistična in izraža upanje, da bo mogoče doseči napredek v pogajanjih, ter s tem preprečiti negativne posledice umika soglasij za nadurno delo. “Iskreno upam, da bomo vseeno dosegli napredek in da se nam bo uspelo ustrezno dogovarjati naprej na stebrnih pogajanjih oziroma na krovnih pogajanjih in da se s 1. marcem taka situacija, ko bi morali ukrepati ob umiku soglasij, sploh ne bi zgodila,” je povedala za Radio Slovenija.

Ministrica se bo z vodstvi bolnišnic srečala v četrtek

V luči nadaljevanja zdravniške stavke in prihajajočega preklica soglasij za nadurno delo, ki bo začel veljati 1. marca, se slovenske zdravstvene ustanove pripravljajo na krčenje storitev. Z umikom soglasij bodo zdravniki lahko delali največ 48 ur na teden, kar zahteva prilagoditve v organizaciji dela. Ministrstvo za zdravje je že naložilo direktorjem bolnišnic pripravo načrtov za obdobje po 1. marcu, ko bodo omejitve stopile v veljavo. Ministrica za zdravje načrtuje dodatne pogovore z vodstvi bolnišnic, da bi zagotovili ustrezno organizacijo dela.

Z omejitvijo dela se bo razkrilo nekaj resnic. Pokazale se bodo naše realne plače, saj so nekateri izmed nas plačani več zgolj zaradi norega nadurnega dela. Ugotovili bomo, da delo pri več delodajalcih omogoča izpeljavo programov in neprekinjenega zdravstvenega varstva v številnih manjših bolnišnic in urgentnih služb, ki jim prihajajo na pomoč kolegi od drugje.

Predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije, Polona Gams

Zaradi stavke Zavod za zdravstveno zavarovanje sporoča, da bodo plačevali le za opravljene storitve, s čimer želijo preprečiti nagrajevanje za nerealizacijo pogodbenih obveznosti, kar je pogosto vzrok za izgube v javnih zdravstvenih zavodih.

Stavka prav tako povzroča težave v domovih za starejše, kjer svojci in stanovalci ne morejo pravočasno dobiti potrebnih informacij o zdravstvenem stanju ali pridobiti potrebne dokumentacije, kot so zdravniška potrdila. Skupnost socialnih zavodov Slovenije poziva k ukrepanju, da bi se izognili dodatnemu negativnemu vplivu stavke na starejše občane.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: STA https://servis.sta.si/fotoservis/1288952; Portal24