Cene nafte zaradi pričakovanj višjih obrestnih mer v ZDA padajo

Cene nafte so se zaradi vznemirjenosti nad možnostjo zvišanja obrestnih mer Ameriške centralne banke Federal Reserve in skrbi zaradi šibkejših podatkov o kitajski proizvodnji padle.

Terminske pogodbe za nafto Brent z dobavo v juliju so padle za 61 centov ali 0,8 odstotka na 79,72 dolarja za sod. Ameriška nafta West Texas Intermediate (WTI) je izgubila 63 centov, kar je prav tako 0,8-odstotni padec, na 76,15 dolarja za sod.

Potrošniška poraba v ZDA je bila marca nespremenjena. Povečanje odhodkov za storitve je namreč izravnalo zmanjšanje blaga. Federal Reserve (FED) pa bi lahko zaradi vztrajne močnih inflacijskih pritiskov znova zvišala obrestne mere.

FED naj bi ta teden obrestne mere zvišal še za 25 bazičnih točk. Ameriška centralna banka je od marca lani zvišala svojo obrestno mero za 475 bazičnih točk s skoraj ničelne ravni na trenutni razpon od 4,75 odstotka do 5,00 odstotkov.

Gospodarska rast ZDA se je v prvem četrtletju upočasnila bolj od pričakovanj. Pospešeno potrošniško porabo so izravnala podjetja, ki so likvidira zaloge v pričakovanju šibkejšega povpraševanja.

Kitajska

Kitajski indeks nabavnih menedžerjev je marca padel na 49,2 z 51,9 in zdrsnil pod mejo 50 točk, ki ločuje rast in krčenje dejavnosti na mesečni ravni.

Tovarniška dejavnost na Japonskem, tretjem največjem gospodarstvu na svetu, se je aprila skrčila že šesti mesec zapored. Proizvodni sektor se je medtem ob počasnejšem upadanju novih naročil bližal stabilizaciji.

Cene nafte so se v petek večinoma dvignile in sicer za več kot 2 odstotka. Pred tem so energetska podjetja objavila pozitivne dobičke. Ameriški podatki pa so pokazali, da se je proizvodnja surove nafte zmanjšala. Povpraševanje po gorivu je sicer raslo.

Proizvodnja surove nafte v ZDA je februarja padla na 12,5 milijona sodov na dan (bpd). Najmanj od decembra. Po podatkih Uprave za energetske informacije (EIA) je povpraševanje po gorivu naraslo na skoraj 20 milijonov bpd. Največ od novembra.

Podatki EIA prejšnji teden so pokazali, da so zaloge surove nafte in bencina v ZDA padle bolj, kot je bilo pričakovano. Povpraševanje po motornem gorivu se je pred vrhuncem poletne vozne sezone, dvignilo.

Vir Foto: Pexels