Cene nafte zaradi poletne turistične sezone in orkana Beryl presegle 87 dolarjev

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih presegle 87 dolarjev, saj so napovedi o dobrem začetku poletne turistične sezone v ZDA sovpadale s približevanjem orkana Beryl. Orkan bi lahko namreč povzročil motnje v oskrbi. Na londonski borzi je bila cena soda včeraj popoldne za 75 centov višja kot ob koncu trgovanja in je znašala 87,35 dolarja. Včeraj je zaključil trgovanje z dobičkom v višini 1,60 USD.

Na ameriškem trgu je bilo treba za sod danes trgovati 84 centov dražje, pri 84,22 dolarja. Včeraj je zaključil trgovanje z dobičkom v višini 1,84 USD. V začetku tedna so razpoloženje na trgih zaznamovale optimistične napovedi o povpraševanju v ZDA ob začetku poletne turistične sezone.

V pričakovanju orkana

Povpraševanje po bencinu naj bi bilo okoli dneva neodvisnosti za 5,2 odstotka večje kot lani, ob 4,8 odstotka več voženj z avtomobilom, ocenjuje ameriški avtomobilski klub AAA. Trgi pozorno spremljajo tudi morebitne znake motenj v predelavi in proizvodnji na ploščadih v Mehiškem zalivu zaradi približevanja orkana Beryl. Orkan je v ponedeljek prešel vzhodne Karibe in se okrepil v “potencialno katastrofalno” nevihto pete kategorije.

“Pričakuje se, da bo nevaren orkan v Karibskem morju dosegel Mehiko, kar bo povečalo zaskrbljenost glede ponudbe,” je dejal Charalampos Pissouros iz posredniške družbe XM. Članice Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njihove zaveznice, vključno z Rusijo, so zmanjšale izvoz ravno v trenutku, ko so se rafinerije začele pripravljati na najvišjo raven poletnega povpraševanja. To pomeni manjšo ponudbo in cene so se odzvale, pojasnjuje Claudio Galimberti iz Rystad Energy.

Občutnejšo rast cen so danes zaustavili znaki stagnacije azijskega povpraševanja. Azija je v prvi polovici leta uvozila nekoliko manj nafte kot v enakem obdobju leta 2023, kažejo podatki, ki jih je zbral LSEG Oil Research. Ločeno je OPEC objavil, da je v ponedeljek cena sodčka košarice nafte njegovih članic ostala skoraj nespremenjena pri 86,51 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24;

Foto: Freepik