Cene nafte so se dvignile proti 75 dolarjem

Cene nafte so se dvignile proti 75 dolarjem za sod. Reševanje švicarske banke Credit Suisse je namreč zmanjšalo strahove, da bi lahko tveganja v bančnem sektorju zmanjšala gospodarsko rast in povpraševanje po nafti. Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu za 79 centov višja kot včeraj ob koncu trgovanja. Znašala je 74,58 dolarja. Na ameriškem trgu so za sod trgovali z 69,03 dolarja, kar je za 1,39 dolarja več.

Trge so pretekli teden pretresli pretresi v bančnem sektorju, ki so jih povzročile težave v skupini srednje velikih ameriških bank in švicarski Credit Suisse. Razpoloženje se je izboljšalo, potem ko je UBS prevzela Credit Suisse. Centralne banke v evroobmočju, ZDA, Švici, Veliki Britaniji, na Japonskem in v Kanadi pa so napovedale, da se bodo za zagotavljanje likvidnosti v finančnem sistemu povečale odvisnosti od menjalnega mehanizma.

“Nervoza je še vedno prisotna”

“Nervoza glede bank se je včeraj morda polegla, a je še vedno prisotna. Zdi se, da je kriza v doglednem času rešena, a še vedno obstaja bojazen pred novim valom prodaje,” je dejal Stephen Brennock iz PVM.

Trgovci se bojijo, da bi lahko kriza v bančnem sektorju zavirala gospodarsko rast. Slednje bi pomenilo tudi šibkejše povpraševanje po nafti. Pozornost vlagateljev je zdaj usmerjena k seji ameriške centralne banke, ki bo jutri po zaključku sporočila odločitev o obrestnih merah.

Indeks dolarja je znova padel

Ker so v začetku meseca izbruhnile težave v bančnem sektorju, so trgi znižali ocene dviga obrestnih mer v ZDA za četrt odstotne točke. Do konca februarja naj bi jih Fed dvignil za pol odstotne točke.

Indeks dolarja je danes tako znova padel. Šibkejši dolar lahko podpira povpraševanje po nafti, saj krepi kupno moč kupcev z drugimi valutami. Trgovci bodo pozorno spremljali tudi srečanje Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in njenih zaveznic. V začetku aprila bodo namreč ponovno obravnavale proizvodno politiko.

Viri OPEC+ so za Reuters povedali, da je padec cen odraz skrbi za banke in ne porušenega ravnovesja med ponudbo in povpraševanjem. OPEC je ločeno sporočil, da se je včeraj cena sodčka košarice nafte njenih članic znižala za 3,34 dolarja, na 70,11 dolarja.

Foto; Pexels