Cene nafte ostajajo stabilne kljub pričakovanjem o nižjih obrestnih merah

Danes so cene nafte na mednarodnih trgih ostale na ravni okoli 80 dolarjev za sod, saj so sveži podatki z ameriškega trga dela razblinili upanja, da bi lahko ameriška centralna banka zgodaj jeseni znižala obrestne mere. Znižanje obrestnih mer bi spodbudilo gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih.

Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu skoraj nespremenjena in je znašala 79,99 dolarja, kar je le malenkost manj kot včerajšnje zaprtje. Včeraj je trgovanje zaključilo z dobičkom v višini 1,46 USD.

OPEC ostaja prilagodljiv

Na ameriškem trgu so danes za sod trgovali 28 centov višje, pri 75,83 dolarja, včeraj pa je zaključil trgovanje z dobičkom v višini 1,48 USD. Trgovce je spodbudilo sporočilo ruskih in savdskih uradnikov, da bodo Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njeni zavezniki prilagodljivi pri izvajanju načrta za postopno povečanje ponudbe od konca leta.

OPEC+ trenutno zmanjšuje ponudbo za 5,86 milijona sodov na dan, vendar je skupina v nedeljo napovedala postopno povečanje ponudbe od septembra, kar nakazuje solidno povpraševanje. Ta odločitev je ta teden povzročila pritisk na cene nafte. Savdski minister za energetiko, princ Abdulaziz bin Salman, je poudaril, da bi OPEC+ lahko začasno ustavil ali celo umaknil odločitev, če bi ugotovili, da trg ni dovolj močan.

Podpredsednik ruske vlade, Aleksander Novak, je dejal, da lahko skupina prilagodi načrt, če bo potrebno, in dodal, da so cene nafte ta teden padle zaradi napačne interpretacije dogovora in špekulativnih dejavnikov.

Denarna politika v ospredju

Trgovci pozorno spremljajo tudi denarno politiko v vodilnih gospodarstvih. V četrtek jih je spodbudilo znižanje ključnih obrestnih mer v evroobmočju, kar je podžgalo pričakovanja, da bi lahko ameriški Fed sledil zgledu Evropske centralne banke (ECB) in zgodaj jeseni omilil denarno politiko.

Vendar so se v petek pričakovanja razblinila, ko so majski podatki o trgu dela v ZDA pokazali občutno hitrejše zaposlovanje, kar nakazuje trdno rast gospodarske dejavnosti. Fed vztraja pri zvišanju obrestnih mer, da prepreči izbruh inflacije.

OPEC je ločeno objavil, da se je v četrtek sod košarice nafte njegovih članic podražil za 1,42 dolarja na 79,81 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels