Bojana Beović ponovno izbrana za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so za svojo predsednico ponovno izbrali infektologinjo Bojano Beović. Dr. Beović, ki je širši javnosti postala znana med epidemijo COVID-19 kot vodja svetovalne skupine, je bila edina kandidatka in je prejela 3.761 glasov.

Dr. Beović, ki deluje na ljubljanski infekcijski kliniki, je v sporočilu za javnost povedala: “Hvala, da ste mi zaupali še en mandat. Obljubim, da bomo z ekipo naredili vse, da bomo še naprej pomembna opora zdravnikom in zobozdravnikom ter da bomo pomemben sogovornik pri izboljševanju zdravstva za vse.” Njen nov mandat bo potrjen na konstitutivni skupščini zbornice, ki bo potekala 18. junija.

Volitve so potekale z glasovanjem po pošti in na elektronski način, pri čemer se je udeležilo 4.159 članov zbornice od 12.340 volilnih upravičencev, kar predstavlja 33,7-odstotno udeležbo. Iz zbornice so poročali, da je bilo veljavnih 3.761 glasovnic, medtem ko je bilo neveljavnih 398 glasov.

Rok za oddajo kandidatur se je iztekel 2. aprila, pri čemer je bila pravočasno oddana le kandidatura trenutne predsednice. Kandidatura dr. Beović je bila podprta s strani članov in izvršilnega odbora zbornice, skladno s pravilom, da mora kandidat pridobiti podporo vsaj 50 članov, najmanj treh regijskih odborov ali izvršilnega odbora.

Prvič so izvedene elektronske volitve

Leta 2020 je dr. Beović v drugem krogu volitev premagala Tanjo Petkovič, ko je prejela 3.154 glasov proti 2.706 glasovom nasprotne kandidatke. Vodila je zbornico že od predhodnih volitev, na katerih ni uspela napredovati Zdenka Čebašek-Travnik.

Letošnje volitve so zaznamovale tudi prvič izvedene elektronske volitve, kar je novost v delovanju zbornice, saj so hkrati ukinili tudi volilni kvorum, ki je bil prej določen na 50 odstotkov. Člani zbornice so morali svojo izbiro o načinu glasovanja sporočiti do konca marca.

Ob reelekciji dr. Beović so člani zbornice izvolili tudi 90 poslancev skupščine, s končnimi rezultati, ki bodo znani predvidoma v sredo zjutraj. Znova izvoljena predsednica in novi skupščinski poslanci bodo skupaj nadaljevali delo na izboljšavah in inovacijah v slovenskem zdravstvenem sistemu.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: www.bojanabeovic.si