Biden Trumpa označil za “obsojenega zločinca” in resno grožnjo Združenim državam

Ameriški predsednik Joe Biden je nekdanjega predsednika Donalda Trumpa označil za “obsojenega zločinca,” kar je najostrejši napad na Trumpove pravne težave doslej. Biden je opozoril, da Trump predstavlja resno grožnjo Združenim državam, če bi osvojil še en mandat.

Trump je prejšnji teden postal prvi ameriški predsednik, ki je bil obsojen kaznivega dejanja. Newyorška porota ga je namreč spoznala za krivega ponarejanja dokumentov, s katerimi je prikril plačilo za utišanje porno zvezde pred volitvami leta 2016.

“Prvič v ameriški zgodovini nekdanji predsednik, ki je obsojen zločinec, zdaj išče predsedniško pisarno,” je dejal Biden med zbiranjem sredstev v Greenwichu v Connecticutu. Dodal je, da je Trumpov napad na ameriški pravosodni sistem še bolj škodljiv. “Nepremišljeno in nevarno” je namreč trditi, da je pravosodni sistem prirejen, ker rezultat ni v Trumpovo korist, je dejal Biden.

Biden se je doslej izogibal komentiranju Trumpove obsodbe, da bi se izognil vtisu politizacije postopka. Vendar so njegovi ponedeljkovi komentarji pokazali, kako bi lahko njegova kampanja uporabila Trumpovo obsodbo za dokazovanje, da Trump ni primeren za predsedniški položaj, kar bi lahko postalo ključno vprašanje letošnjih volitev.

Odziv Trumpove kampanje

Tiskovna predstavnica Trumpove kampanje je za Fox News izjavila, da je “sramotno,” da Bidnova kampanja Trumpa imenuje obsojenega zločinca. Trump se namerava pritožiti na sodbo in je izjavil, da bi sprejel pripor na domu ali zapor, vendar bi javnost to težko sprejela.

Medtem je bil na sodišču tudi Bidnov sin Hunter, in sicer zaradi kazenskega postopka, ki proti njemu poteka glede nakupa in posedovanja revolverja leta 2018. Biden ni komentiral pravnih težav svojega sina, vendar je izrazil podporo in ponos nad njim ter njegovim premagovanjem odvisnosti.

Na zbiranju sredstev je Biden označil Trumpa tudi za “nesposobnega” in nesposobnega sprejeti poraz. Poudaril je Trumpove prejšnje komentarje o razveljavitvi ameriške ustave in željo, da bi bil diktator, če bi dobil drugi mandat. “Trump je skozi celotno kampanjo dal jasno vedeti, da se želi maščevati. Zdaj po kazenskih obsodbah je jasno, da ga skrbi ohranitev svoje svoboščine,” je dejal Biden.

Demokrati še vedno razpravljajo, kako pomembna bi morala biti Trumpova kazniva dejanja v Bidnovi kampanji za ponovno izvolitev. Mnogi v Bidnovi kampanji čakajo na povratne informacije volivcev, preden se ostro odzovejo na to brezprecedenčno situacijo v zgodovini ZDA.

Trump se poleg obsodbe v New Yorku sooča še s kazenskimi obtožbami v treh drugih primerih: vmešavanje v volitve v Georgii, primer dokumentov v Floridi in zvezni primer vmešavanja v volitve. Pritožil se je tudi na rezultate svojih civilnih sojenj.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore