Biden predstavil trifazni načrt za prekinitev ognja v Gazi

V Beli hiši je ameriški predsednik Joe Biden predstavil trifazni izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi, kar je označil za “načrt za trajno premirje”. Biden je ob tem dejal, da Hamas “ni več sposoben” izvesti novega obsežnega napada na Izrael.

Predlog za prekinitev ognja, ki ga je Izrael predstavil Hamasu, je sestavljen iz treh faz in bi lahko končal osemmesečno vojno v Gazi. Prva faza predvideva šesttedensko popolno prekinitev ognja, umik izraelskih sil iz vseh naseljenih območij Gaze in izpustitev številnih talcev v zameno za izpustitev stotine palestinskih zapornikov. Druga faza vključuje izpustitev vseh preostalih živih talcev in nadaljnji umik izraelskih sil iz Gaze. Tretja faza pa predvideva začetek obsežne obnove Gaze.

“To je resnično odločilen trenutek. Izrael je podal svoj predlog. Hamas pravi, da želi prekinitev ognja. Ta dogovor je priložnost, da dokažejo, ali to res mislijo. Hamas mora sprejeti dogovor,” je dejal Biden. Kljub pozitivnemu odzivu Hamasa, ki je izrazil pripravljenost sodelovati, je Biden priznal, da bo izraelski predlog težko uresničljiv zaradi številnih “podrobnosti”, ki jih je treba še dogovoriti.

Evropska unija je dogovor sprejela pozitivno

Evropska unija je dogovor sprejela pozitivno. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je na X (prej Twitter) podprl prizadevanja za “trajno prekinitev ognja in izpustitev talcev”. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je predlog označila za “uravnoteženega in realističnega”.

Bidnove izjave prihajajo v času, ko izraelska vojska izvaja ofenzivo v mestu Rafa na jugu Gaze, zaradi katere je 900.000 Palestincev pobegnilo na varnejša območja. Matthew Hollingworth, državni direktor Svetovnega programa za hrano v Palestini, je situacijo označil za “grozljivo izkušnjo” za Palestince in poudaril potrebo po takojšnji prekinitvi ognja.

Po podatkih Hamasovega ministrstva za zdravje je število smrtnih žrtev v Gazi od 7. oktobra naraslo na 36.224, pri čemer uradniki ne razlikujejo med civilisti in borci.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona