Azijske delnice zaradi umirjanja inflacije v ZDA rastejo

Azijske delnice so v četrtek zrasle, saj so se vlagatelji razveselili znakov popuščanja inflacijskega pritiska v ZDA. Podatki so namreč pokazali, da so cene življenjskih potrebščin aprila rasle počasneje od pričakovanega.

Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) ministrstva za delo se je aprila v primerjavi z letom prej zvišal za 4,9 odstotka. Pričakovali so 5-odstotno povečanje, kar je vzbujalo upanje, da je cikel zviševanja obrestnih mer Federal Reserve blizu konca. Mesečni CPI se je aprila povečal za 0,4 odstotka, marca je pridobil 0,1 odstotka.

Trgi so prav tako pozorni na podatke o rasti potrošniških in proizvajalčevih cen na Kitajskem ter na celotno sezono dobičkov na Japonskem, ki se nadaljuje s Hondo, Nissanom in SoftBank Group.

Cene življenjskih potrebščin na Kitajskem so aprila rasle počasneje in niso dosegle pričakovanj. Deflacija v tovarnah se je medtem poglobila, so pokazali podatki v četrtek, kar kaže, da bo morda potrebnih več spodbud za spodbuditev neenakomernega gospodarskega okrevanja po COVID-u.

Finančni voditelji skupine sedmih (G7) bodo v četrtek odprli tridnevna srečanja na Japonskem in si bodo prizadevali za diverzifikacijo dobavnih verig stran od Kitajske. Poskušali bodo pridobiti sodelovanje Pekinga pri reševanju globalnih dolžniških težav. 

MSCI indeks je zrasel za 0,4 odstotka.

Avstralske delnice so padle za 0,19 odstotka.

Japonski delniški indeks Nikkei pa je zdrsnil za 0,13 odstotka.

Kitajski indeks modrih žetonov CSI300 je v začetku trgovanja zrasel za 0,15 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je bil ob odprtju za 0,41 odstotka višje.

ZDA

Indeks svetovnih delniških trgov se je povečalo, donosi obveznic pa so padli. Podatki so namreč pokazali, da so se cene življenjskih potrebščin v ZDA aprila dvignile nekoliko počasneje od pričakovanega. Slednje nakazuje, da Federal Reserve uspeva ukrotiti visoko inflacijo.

Nasdaq je v sredo končal na najvišji ravni znotraj dneva v več kot osmih mesecih. Spodbujen je bil z nižjo rastjo aprilske inflacije od pričakovane in najnovejšo uvedbo umetne inteligence družbe Alphabet Inc.

Nasdaq Composite je dodal 1,04 odstotka.

Dow Jones Industrial Average je padel za 0,09 odstotka.

S&P 500 pa je pridobil 0,45 odstotka.

Dvoletni donos zakladnice, ki se običajno giblje v skladu s pričakovanimi stopnjami, se je dotaknil 3,9222 odstotka. Donos primerjalnih 10-letnih zakladnih zapisov je dosegel 3,4326 odstotka.

Indeks dolarja, ki dolarju sledi v primerjavi s košarico valut drugih glavnih trgovinskih partnerjev, je padel za 0,01 odstotka na 101,4.

Japonski jen je ohranil rast in je bil nazadnje pri 134,070. Evro je zrasel za 0,1 odstotka na 1,0989 USD.

Cene nafte so se v začetku azijskega trgovanja zvišale. Ameriška nafta se je podražila za 0,54 odstotka na 72,95 dolarja za sod. Nafta Brent se je podražila na 76,81 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko višje. Promptno zlato je bilo trgovano po 2034,43 USD za unčo.

vir Foto: Pixabay