Azijske delnice teden začele previdno, nafta nižje

Azijske delnice so ponedeljek začele previdno. Ta teden bo poln gospodarskih podatkov in sestankov centralnih bank in objav dobičkov tehnoloških velikanov.

MSCI indeks se je znižal za 0,4 odstotka.

Japonski Nikkei se je dvignil za 0,3 odstotka.

Kitajski blue chips so padli za 0,4 odstotka.

V Avstraliji so rudarske delnice, potem ko je Čile okrepil državni nadzor nad svojo litijevo industrijo, nekolike zdrsnile.

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 in terminske pogodbe FTSE so bile le malo spremenjene. 

Terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq so se znižale za 0,2 odstotka.

Podatki o plačah in gospodarski rasti v ZDA, ki bodo objavljeni ta teden, bodo verjetno okrepili argumente za nadaljnje zaostrovanje denarne politike. Vplivni merilnik GDP Now ameriške centralne banke Atlanta kaže, da je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju na letni ravni zraslo za 2,5 odstotka. Torej le za odtenek počasneje kot v prejšnjem četrtletju.

Trgi z 89-odstotno verjetnostjo ocenjujejo, da bo Federal Reserve (FED) na svojem zasedanju v prvem tednu maja, dvignila obrestne mere za četrt točke. Podoben dvig s strani Evropske centralne banke z določenim tveganjem premika za pol točke medtem pričakujejo v celoti.

Ta teden se bosta sestali centralni banki v Kanadi in na Švedskem. Največ pozornosti bo posvečeno Banki Japonske na prvem srečanju, ki mu bo predsedoval njen novi guverner Kazuo Ueda.

Zaradi razlik v politiki med Japonsko in preostalim razvitim svetom je jen v zadnjih nekaj tednih vztrajno slabel. Evro je medtem dosegel najvišjo vrednost v zadnjih šestih mesecih.

Evro je bila v ponedeljek trdna pri 147,56 jena, medtem ko je dolar ostal pri 134,30 jena.

Evro je dosegel 1,0990 dolarja in se približal nedavnemu enoletnemu vrhu pri 1,1075 dolarja.

Višji dolarji in donosi obveznic so zlato potegnili dol. Zlato je prejšnji teden izgubilo 1,2 odstotka in je nazadnje stalo 1.984 dolarja za unčo.

Cene nafte so prejšnji teden kljub načrtovanemu zmanjšanju proizvodnje s strani OPEC, ki ponuja nekaj podpore, padle.

Nafta Brent se je v ponedeljek znižala za 66 centov na 81,00 dolarjev za sod, medtem ko je ameriška nafta padla za 67 centov na 77,20 dolarja za sod.

Vir Foto: Freepick