Azijske delnice so trdne, nafta malo nižje, zlato pa višje

Azijske delnice so se dvignile. Trgi obveznic medtem čakajo posodobitev napovedi glede obrestnih mer v ZDA in poročilo o delovnih mestih, ki bi lahko odločilo, ali bo naslednje zvišanje potrebno biti super velik.

Peking se je odločil znižati svoje obete rasti s ciljem 5 odstotkov in ne več kot 5,5 odstotka, ki mu je naklonjen trg. Nedavni nizi dejanskih podatkov so bili dovolj močni, da vlagatelji ostajajo optimistični

Kitajski blue chips so zdrsnili za 0,5 odstotka, prejšnji teden so pridobili 1,7 odstotka.

MSCI indeks se je povečal za 0,7 odstotka.

Japonski Nikkei se je povzpel za 1,2 odstotka na trimesečni vrh.

Južnokorejske delnice so dodale 1,0 odstotek, k čemur je pripomogla nižja inflacija .

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se okrepile za 0,5 odstotka.

Terminske pogodbe FTSE so ostale stabilne.

Terminske pogodbe S&P 500 so pridobile 0,2 odstotka.

Terminske pogodbe Nasdaq pa 0,4 odstotka, v petek so se okrepile, saj so se donosi obveznic nekoliko zmanjšali.

Donosi 10-letnih zakladnih vrednostnih papirjev so znašali 3,94 odstotka. Skok prejšnjega tedna na 4,09 odstotka se je očitno izkazal za dovolj mamljivega, da bi pritegnil kupce.

Čakanje na odločitve FED-a

Trgi so se sprijaznili z večjim dvigom obrestnih mer s strani Federal Reserve, vendar upajo, da bo vztrajal pri premikih za četrt točke, namesto da bi prešel nazaj na dvige za polovico točke.

Predsednica FED-a San Francisca Mary Daly je v soboto ponovila, da se bodo obrestne mere morale zvišati, vendar je za prehod na zvišanje za pol točke postavila visoko letvico.

Evro se je držal pri 1,0643 dolarja, kar je tik nad nedavnim sedemtedenskim nizkim nivojem 1,0533 dolarja. Dolarski indeks je bil medtem le delček nižji in sicer pri 104,430.

Petkov umik donosnosti obveznic je pomagal zlatu, da si je nekoliko opomoglo in se je trgovalo po 1855 dolarjev za unčo.

Cene nafte so padle, vlagatelji pa so morda razočarani, ker si Kitajska ni zastavila bolj ambicioznih ciljev rasti.

Nafta Brent se je znižala za 62 centov na 85,21 dolarja za sod, ameriška nafta pa za 59 centov na 79,09 dolarja za sod.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Konzervativnost morda ni varno zatočišče

Vlagatelji, ki iščejo varnejša območja na ameriškem borznem trgu, namreč ugotavljajo, da so lahko tradicionalna zatočišča, ki so zdržala v lanski razprodaji, tokrat bolj problematična.

Po tem, ko se je januarja močno okrepil referenčni indeks, S&P 500 spet koleba. Vlagatelje namreč skrbi, da bo Federal Reserve (FED) dvignila obrestne mere višje od prej pričakovanih. Da bi banka preprečila inflacijo, bi obrestne mere dlje časa ohranjala višje… več tukaj.