Azijske delnice rastejo, bitcoin presegel 50.000 dolarjev

Azijski trgi so v torek zabeležili rahlo rast, v pričakovanju ključnega poročila o inflaciji iz ZDA, ki bi lahko imelo pomembne posledice za prihodnje obrestne mere Federal Reserve. Medtem ko vlagatelji nestrpno čakajo na poročilo, je dolar ostal stabilen, kar nakazuje, da trg ostaja previden pred objavo.

Bitcoin je dosegel novi mejnik, saj je prvič v več kot dveh letih prebil vrednost petdeset tisoč dolarjev. Slednje je posledica povečanega zanimanja in vlaganj v sklade, ki se trgujejo na borzi in so podprti z digitalnimi valutami. V azijskem trgovanju je kriptovaluta dosegla vrednost 50.097 dolarjev, kar kaže na njeno rastočo priljubljenost med vlagatelji.

Na trgu delnic, MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske je porasel za 0,15 odstotka, čeprav je v letošnjem letu še vedno zabeležil 3 odstotni padec. Japonski Nikkei 225 je nadaljeval z impresivno rastjo, saj je v torek porasel za 1,7 odstotka. Rast je indeksu omogočila, da doseže svojo najvišjo vrednost v zadnjih 34 letih. Rast je bila spodbujena predvsem zaradi padanja vrednosti jena proti dolarju, ki se nevarno približuje ravni 150.

Kitajski finančni trgi so trenutno zaprti zaradi praznovanja lunarnega novega leta in bodo trgovanje nadaljevali 19. februarja. Hongkonški trgi pa se ponovno odprejo 14. februarja. To pomeni, da bo aktivnost na azijskih trgih do tedaj verjetno umirjena, s pogledi uprtimi v Wall Street za nadaljnje usmeritve.

V ZDA je Nasdaq doživel kratek padec po tem, ko je presegel svojo rekordno vrednost. S&P 500 indeks je medtem končal nekoliko nižje, a še vedno nad ključno mejo pet tisoč točk. Vlagatelji zdaj z zanimanjem pričakujejo objavo poročila o januarskem indeksu cen življenjskih potrebščin in indeksu cen proizvajalcev, ki bosta lahko dala nove vpoglede v stanje inflacije in smer monetarne politike v ZDA.

Valute, donosi, nafta…

Nedavni ekonomski podatki, ki kažejo na moč ameriškega trga dela, so povečali zaupanje v odpornost ameriškega gospodarstva. Ta trend je vplival na trgovce, ki so posledično zmanjšali svoja pričakovanja o zgodnjem in obsežnem znižanju obrestnih mer s strani Federalnih rezerv (FED). Po podatkih orodja CME FEDWatch, možnost znižanja obrestnih mer v marcu skorajda ne obstaja. Trgovci ocenjujejo le 13-odstotno verjetnost takšnega scenarija, v primerjavi s 77-odstotno možnostjo, ki je bila zabeležena mesec dni prej.

Donos 10-letnih ameriških zakladnih zapisov je dosegel 4,172 odstotka. Indeks dolarja, ki primerja vrednost ameriškega dolarja proti košarici šestih glavnih valut, se ni bistveno spremenil in je znašal 104,16. Japonski jen, ki je še posebej občutljiv na spremembe ameriških obrestnih mer, je ostal pri vrednosti 149,38 za dolar, kar je blizu ravni 150. Analitiki opozarjajo, da bi doseganje ali preseganje te meje lahko sprožilo dodatne intervencije japonskih uradnikov, ki si prizadevajo za podporo nacionalne valute.