Azijske delnice nihajo, jen okrepljen, nafta nižje

V ponedeljek so azijski delniški trgi doživeli znatno nihanje, kar je znak naraščajoče negotovosti na globalnih finančnih trgih. Sredi pričakovanj glede poročila o inflaciji v ZDA, ki bi lahko pomembno vplivalo na prihodnje obrestne mere, je dolar pokazal znake ranljivosti. V tem kontekstu je japonski jen pridobil na vrednosti, kar odraža poročila, da se vse več oblikovalcev politik Banke Japonske nagiba k ideji o koncu negativnih obrestnih mer, predvsem zaradi pričakovanih povečanj plač v letošnjih pogajanjih.

Nedavni podatki kažejo, da Japonska ni v recesiji, saj je bila gospodarska rast za četrtletje, ki se je končalo v decembru, revidirana na 0,4 odstotka na letni ravni. Ta podatek nakazuje večjo odpornost japonskega gospodarstva, kot je bilo predvideno, kar dodatno krepi argumente za spremembo monetarne politike.

Pričakovanja so usmerjena tudi v poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin (CPI) v ZDA za februar, za katerega analitiki predvidevajo, da bo pokazalo 0,4-odstotno mesečno povečanje. To bi ohranilo letno inflacijsko stopnjo stabilno pri 3,1 odstotka. Osnovna inflacija naj bi se po napovedih dvignila za 0,3 odstotka, kar bi pomenilo znižanje letne stopnje na najnižjo raven od začetka leta 2021, in sicer na 3,7 odstotka . Počasnejša osnovna inflacija bi lahko spodbudila Federal Reserve (FED) k znižanju obrestnih mer v bližnji prihodnosti.

Kitajska, po drugi strani, je poročala o dobrodošlem skoku inflacije na 0,7 odstotka v februarju, čeprav so cene proizvajalcev ostale v deflaciji. Peking je obljubil izboljšanje prodaje stanovanj na “odločen” in “urejen” način, da bi podprl obremenjeni trg stanovanjskih nepremičnin, vendar brez podrobnosti o načrtu.

Vpliv ekonomskih poročil

Vpliv teh ekonomskih poročil se je razširil tudi na delniške trge, kjer je upanje na nižje stroške izposojanja vplivalo na indeks MSCI, ki je zabeležil rahlo znižanje za 0,1 odstotka po tem, ko je v petek dosegel najvišjo vrednost v osmih mesecih. Japonski Nikkei je izgubil 2,3 odstotka. Kitajski modri žetoni (.CSI300) pa so zabeležili skromno povečanje za 0,2 odstotka .

Vpliv teh gibanj na valutne trge je bil opazen, zlasti v padcu dolarja proti jenu, kar odraža tržna pričakovanja o možnih spremembah v politiki Banke Japonske. Dolar je proti jenu padel na 146,82, medtem ko je evro ostal stabilen pri 1,0939 dolarja.

Nihanja na trgu so imela tudi opazen vpliv na cene zlata, ki so se povzpele na 2.180 dolarjev za unčo, kar predstavlja 4,5-odstotno povečanje v preteklem tednu in dosego najvišjih vrednosti. Ta skok odraža iskanje varnih naložb v obdobju povečane tržne negotovosti.

Cene nafte so se znašle pod pritiskom zaradi skrbi glede kitajskega povpraševanja, ki so izravnale zmanjšanje ponudbe s strani skupine proizvajalk OPEC+. Brent se je pocenil za 54 centov na 81,54 dolarja za sod, medtem ko je ameriška nafta izgubila 57 centov in je na 77,44 dolarja za sod.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik