Dolar nižje, evro in jen zaradi obrestnih mer višje

V preteklem tednu so se na deviznih trgih zabeležile pomembne spremembe v vrednosti ključnih svetovnih valut. Ameriški dolar je utrpel znaten padec v primerjavi z ostalimi glavnimi valutami, medtem ko so evro in japonski jen zabeležila opazno krepitev. Ta premik je sledil sporočilom ameriške Federal Reserve (FED) in Evropske centralne banke (ECB) o možnem bližajočem se znižanju obrestnih mer.

Indeks dolarja, ki sledi vrednosti ameriškega dolarja proti košarici šestih najpomembnejših svetovnih valut, je prejšnji teden padel za 1,1 odstotka na 102,74 točke. Prav tako je dolar izgubil v primerjavi z evropsko valuto, kjer je padec znašal 0,9 odstotka, s čimer je cena evra narasla na 1,0940 dolarja.

Japonski jen je bil prejšnji teden najbolj opazni dobitnik. Jen se je primerjavi z dolarjem namreč okrepil za 2,1 odstotka, kar je dolarjev tečaj znižalo na 147,05 jena. Krepitev jena je posledica napovedi japonske centralne banke o možnem koncu negativnih obrestnih mer in začetku normalizacije denarne politike, po letih izjemno podporne politike.

Signaliziranje možnega znižanja obrestnih mer

V središču pozornosti vlagateljev je bil govor predsednika FED-a, Jeroma Powella, ki je kongresu poročal o trenutnih gospodarskih razmerah. Powell je poudaril, da se vodilni v centralni banki želijo prepričati, da bo inflacija še naprej upadala proti ciljni ravni dveh odstotkov pred sprejetjem odločitve o znižanju obrestnih mer, pri čemer je nakazal, da bi takšna poteza lahko bila izvedena že junija.

Podobno je tudi Evropska centralna banka na svojem četrtkovem zasedanju signalizirala možnost znižanja obrestnih mer, kljub temu da so obrestne mere ostale nespremenjene na rekordno visokih ravneh. Pričakovanja so, da bi ECB lahko znižala obrestne mere prav tako v juniju.

Premiki na deviznih trgih odražajo spreminjajoča se pričakovanja vlagateljev glede prihodnje denarne politike vodilnih svetovnih ekonomij. Obrestne mere ostajajo ključno orodje centralnih bank za nadzor inflacije in spodbujanje gospodarske rasti, njihove odločitve pa imajo neposreden vpliv na valutne tečaje. V prihodnjih tednih bo pozornost vlagateljev še naprej usmerjena na izjave in politike centralnih bank, saj se svetovno gospodarstvo sooča z negotovostmi.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik