Azijske borze prekinile tridnevni niz zmagovalnih izidov

Azijske borze so prekinile tridnevni pozitivni trend, pri čemer so se cene delnic znižale zaradi mešanih novic o kitajskem trgovanju in nihajočega razpoloženja glede svetovnih obrestnih mer. Kljub temu, da je dvig obrestnih mer v Avstraliji ocenjen kot zadnji v svojem ciklu, so trgi odreagirali na napovedi in dogajanja.

Trdovratno visoka inflacija v zadnjem četrtletju je sprožila pričakovanja o dvigu obrestnih mer avstralske centralne banke za 25 bazičnih točk. Vendar pa so investitorji opazili omiljen jezik glede obetov, kar je okrepilo obveznice in povleklo avstralski dolar navzdol.

Avstralski dolar je bil nazadnje 0,5 odstotka šibkejši in je znašal 0,6460 dolarja.

MSCI indeks je padel za 1,2 odstotka, pri čemer je ta padec sledil tridnevnemu obdobju rasti, ki je indeks povzdignil za skoraj 6 odstotkov.

Južnokorejske delnice so izgubile 3 odstotke vrednosti. Trgovci so pred tem izkoristili ponedeljkov skok, ki je sledil ponovni uvedbi prepovedi prodaje na kratko. Japonski Nikkei je zabeležil padec za 1,1 odstotka.

Kitajske gospodarske novice so se medtem izkazale za mešane, saj je kitajski uvoz v oktobru nepričakovano narasel, medtem ko se je izvoz krčil. To kaže na neenakomerno okrevanje drugega največjega svetovnega gospodarstva, kar je povzročilo padec Shanghai Composite indeksa za 0,4 odstotka.

Vrednostni papirji zakladnice so ostali na splošno stabilni, saj so se nekoliko zmanjšali ponedeljkov dvig prejšnjega tedna. Desetletni donosi so se gibali pri 4,92 odstotka, kar je približno 10 bazičnih točk nad ravni, doseženo v petek, vendar pod ravnmi, ki so jih videli pred tednom dni.

Nasdaq je v čez nočnem trgovanju zabeležil svojo sedmo zaporedno sejo rasti, kar je najdaljši niz rasti od januarja. Kljub temu je bil njegov dobiček le 0,3 odstotka, kar kaže na upočasnjevanje tempa rasti. Terminske pogodbe S&P 500 in evropske terminske pogodbe so zabeležile padec za 0,2 odstotka.

Valute, nafta, zlato…

Na deviznih trgih je avstralski dolar bil najbolj aktiven v azijskem časovnem pasu, medtem ko so avstralske državne obveznice pridobile na vrednosti, ko so trgovci razumeli jezik RBA kot znak, da je zvišanje obrestnih mer verjetno zaključeno.

Močnejši dolar je potisnil japonski jen nazaj pod mejo 150 jenov za dolar, medtem ko je evro ostal stabilen pri 1,0710 dolarja. Analitiki pričakujejo, da bo kakršno koli pričakovano znižanje dolarja verjetno skromno, tudi če FED prične z zniževanjem obrestnih mer naslednje leto. Indeks ameriškega dolarja se je obdržal stabilen pri 105,36.

Na naftnih trgih so terminske pogodbe za surovo nafto Brent stagnirale pri 84,75 dolarja za sod.

Zlato je doživelo majhne izgube in se trgovalo po ceni 1.972 dolarja. Cena bitcoina se je obdržala pri 35.000 dolarjih.

vir

Foto: Portal24