Azijske borze nižje, dolar niha, oči uprte v FED

Azijske borze so se v četrtek nekoliko znižale. Dolar se je v previdnem trgovanju čez noč oprijel rasti. Oblikovalci politik Ameriške centralne banke Federal Reserve  (FED) so namreč ponovili svojo zavezanost zajezitvi inflacije kljub znakom naraščajočih gospodarskih težav.

MSCI indeks je padel za 0,16 odstotka, kar kaže na tretji zaporedni dan izgub.

Nikkei je bil višji za 0,27 odstotka.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 pa je bil višji za 0,13 odstotka.

Terminske pogodbe so pokazale, da je Evropa nastavljena na tiho odprtje. Terminske pogodbe na Eurostoxx 50, so se podražile za 0,09 odstotka.

Terminske pogodbe na nemški DAX so padle za 0,02 odstotka. Terminske pogodbe na FTSE pa so se zvišale za 0,04 odstotka.

E-mini terminske pogodbe za S&P 500 so padle za 0,18 odstotka.

Terminske pogodbe za Nasdaq so padle za 0,33 odstotka.

Delnice Tesle Inc so padle za 6 odstotkov.

Inflacija

Trgovci se pripravljajo na sestanke centralnih bank v naslednjih nekaj tednih. Zmanjševanje skrbi glede bančnega sektorja, inflacijo in denarno politiko namreč vrača inflacijo nazaj v središče pozornosti.

“Ozka osredotočenost globalnih centralnih bank na boj proti inflaciji je postala bolj zapletena, saj se zdaj soočajo z dodatno nalogo ohranjanja finančne stabilnosti,” je dejal Thomas Poullaouec. Poullaouec je vodja rešitev za več sredstev APAC pri T. Rowe Price.

Ostro retoriko govornikov FED-a je nadaljeval  predsednik Federal Reserve Bank of New York Johnom Williamsom, ki je dejal, da je stopnja inflacije še vedno na problematični ravni in da bo ameriška centralna banka ukrepala, da bi jo znižala.

Gospodarska aktivnost v ZDA se je v zadnjih tednih malo spremenila. Rast zaposlovanja se je namreč nekoliko umirila, zdelo, se je, da se je zvišanje cen upočasnilo, je pokazalo poročilo FED-a-

Kitajske delnice so se v četrtek znižale, saj so razpoloženje poslabšali novi podatki, ki so poudarili neenakomerno okrevanje gospodarstva po odprtju države. 

Kitajski indeks modrih čipov CSI 300 je padel za 0,64 odstotka., Shanghai Composite indeks se je znižal za 0,69 odstotka. 

Hongkonški indeks Hang Seng je bil višji za 0,19 odstotka.

Na valutnih trgih se je indeks ameriškega dolarja znižal za 0,029 odstotka.

Evro je nižje za 0,02 odstotka in je na 1,0956 dolarja.

Jen je oslabel za 0,05  na 134,78 za dolar.

Funt je bil nazadnje trgovan pri 1,2432 dolarja kar je 0,05 odstotka manj.

Podatki so pokazali, da ima Velika Britanija najvišjo inflacijo v zahodni Evropi, kar je okrepilo pričakovanja, da bo angleška centralna banka na majskem zasedanju zvišala obrestne mere.

vir Foto: Freepick