Zakaj bi lahko legendarna Tupperware posoda kmalu postala zgodovina

Blagovna znamka Tupperware je tako povezana s shranjevanjem hrane, da mnogi ljudje uporabljajo njeno ime kot splošni izraz za katero koli plastično posodo za shranjevanje.

Kljub nekoč revolucionarnemu poslu z zrakotesnim tesnjenjem, ki je podjetje naredilo slavno, se za 77-letno ameriško podjetje pojavljajo težave. Naraščajoč dolg in padajoči prihodki opozarjajo na možnost propada brez naložbe.

Čeprav se je podjetje v zadnjih letih trudilo osvežiti svoje izdelke in pritegniti mlajšo publiko, prodajne številke še vedno padajo. Tupperware zabave so nekoč predstavljali ikono v potrošniški revoluciji 50. in 60. let prejšnjega stoletja. Njihove zrakotesne in vodotesne posode so dobesedno prevzele trg. Njihov poslovni model uporabe samozaposlenih prodajalcev, ki prodajajo predvsem iz svojih domov, že nekaj časa ne deluje več. V Združenem kraljestvu je bil v celoti opuščen že leta 2003.

Vodje podjetja so priznale, da bi se lahko blagovna znamka umaknila s trga, če ne bi pridobila novega financiranja. “Uporabljamo ga (Tupperware) kot samostalnik, kar je za blagovno znamko precej nenavadno,” je dejala ustanoviteljica analitične marketinške agencije Savvy Marketing, Catherine Shuttleworth. “Mislim, da bo veliko mlajših ljudi presenetilo, ko bodo ugotovili, da je to znamka,” je dodala.

Čeprav je bil Tupperware “čudežni izdelek”, ko je bil prvič prodan pred desetletji, pa je bilo v zadnjih letih trg preplavljen s podjetji, ki ponujajo cenejše alternative. Povrnitev med pandemijo Covid-19, spodbujena z ljudmi, ki so začeli več peči in kuhati doma, je obrnila ostrino padca delnic Tupperware-a.

Dvig je bil le začasen.

Od takrat so se prodajne številke ponovno zmanjšale. Slednje je posledica predvsem zaradi pomanjkanja inovativnosti podjetja v preteklih 10 do 20 letih. Podjetje torej ni sledilo svojim tekmecem, je pojasnila Shuttleworth.

Pomanjkanje inovativnosti pa se ne začne v začetku podjetja.

Podjetje je ustanovil izumitelj Earl Tupper leta 1946, javna podoba pa je bila ženska: Brownie Wise.

Tupperjev izdelek je bil velika novost. Uporabil je nove plastične mase, da je hrana ostala sveža dlje časa. To je bilo v času, ko so bili hladilniki še vedno predrago blago za mnoge neprecenljivo. Vendar pred prihodom Wise-a ni bil v prodaji.

Wise je že prej organizirala dogodke za prodajo posod. Na srečanjih, ki os bila tako družabna kot poslovno je neposredno srečevala gospodinje in matere, ki jih je podjetje želelo doseči.

Njena inovativna prodajna strategija in njeni prodajni rezultati so pritegnili Tupperjevo pozornost. Slednje je privedlo do njenega napredovanja na izvršno raven v času, ko so bile ženske v veliki meri izključene iz sejnih sob.

Vpliv Wise in Tupperware-a akademiki še vedno raziskujejo. Mnogi pravijo, da je pri vključevanju žensk v delovno silo v povojni Ameriki igrala pomembno vlogo. Pravijo, da je zagotovila vir dohodka tudi drugim ženskam po vsem svetu.

Ena od omenjenih oseb je Alison Clarke, ki je profesorica zgodovine in teorije oblikovanja na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju ter avtorica knjige Tupperware: Vpliv plastike v Ameriki v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Za BBC je povedala: “Menim, da je njegova zapuščina način, kako je zagotavljal zaposlitev ženskam, ki nimajo vedno dostopa do prilagodljivega dela. Takrat, ko se je Tupperware prvič prodajal na zabavah v ZDA, je bilo veliko žensk osamljenih v novih predmestjih, oddaljenih od svojih družin. Tupperware zabave so glamurizirale dolgočasno gospodinjsko delo, in izdelke si lahko kupil samo, če si poznal nekoga, ki ga je prodajal, zato je bil ekskluziven, družaben in je temeljil na odnosih z drugimi ženskami. Začela sem z mislijo, da je to izkoriščevalska kapitalistična zarota proti ženskam. Potem sem spoznala vse te ženske, ki so imele zaradi tega lepo življenje in videla, kako je bilo to za njih osvobajajoče.”

Čeprav so v podjetju delo na terenu vedno vodile ženske, to ni nujno veljalo za upravni odbor. Clarke je dejal, da se je podjetje borilo, da bi povedalo svojo pozitivno zgodbo ali držalo korak s časom.

“Dizajn izdelka je bil briljantno oblikovan, vendar je postal čaroben zaradi načina, na katerega je bil prodan,” je dodala. “Toda v tem digitalnem svetu osebni stik ni več tako pomemben.”

Tupperware se ni uspel prilagoditi času

To mnenje deli tudi Neil Saunders, direktor oddelka za maloprodajo pri svetovalni družbi GlobalData. Pojasnil je, da se Tupperware glede na svoje izdelke in distribucijo ni uspel prilagoditi času. Prav tako je izpostavil, da metoda prodaje neposredno prek zabav “ni povezovala” ne z mlajšimi ne z starejšimi kupci.

Dodatno je poudaril, da so mlajše generacije, da bi ohranile hrano svežo sprejele bolj okolju prijazne izdelke, kot je papir iz čebeljega voska.

Richard Hyman, ki je analitik maloprodaje, je dejal, da osnovna načela izdelkov Tupperware niso težka za kopiranje s strani drugih podjetij. Zaradi močne konkurenc je podjetje imelo tudi dobro obdobje, je dodal.

Podjetje se je trudilo razširiti svojo strategijo, med drugim tudi s prodajo v ameriški verigi Target in drugih državah po svetu, ter širiti svojo ponudbo na druge kuhinjske izdelke.

Saunders je dodal, da bi lahko bilo podjetje danes v drugačnem položaju, če bi Tupperware pred desetimi leti storil večje spremembe.

Časa, da bi se vodstvo Tupperware spraševalo, kaj bi lahko bilo, pa ni več. Podjetje bi se lahko brez hitrega priliva znašlo v stečaju. Za dobro znano blagovno znamko se možnost, da bi lahko vstopila v trgovsko verigo, kot je Walmart ali celo Amazon, ne izključuje, pravi Saunders.

Delnice Tupperwareja drsijo. Strah, da bi se lučke na Tupperware zabavi brez finančnega priliva za vedno ugasnile je tako velik.

vir Foto: Wikimedia