Apple Vision Pro proti iPadu: Različne izkušnje, različne cene

V zadnji izdaji glasila Power On je Mark Gurman, sicer poročevalec pri Bloombergu in svetovalec za Apple, sprožil zanimivo razpravo o možnem vplivu, ki bi ga lahko novi Apple Vision Pro imel na dolgoročno usodo iPada. Čeprav se zdi, da sta si napravi po funkcionalnosti različni, Gurman predstavlja argumente, zakaj bi lahko vizir Apple Vision Pro sčasoma zmanjšal zanimanje za iPad.

Gurman poudarja, da takšna sprememba ne bo nastopila čez noč, a vendarle navaja več zanimivih točk za premislek. Meni, da je iPad v zadnjih letih izgubil nekaj svoje preprostosti in se oddaljil od prvotne zamisli “velikanskega iPhonea”. Apple se je trudil preoblikovati iPad v nekakšen psevdo-MacBook z dodatki, kot je Apple Magic Keyboard, in programi, kot je Final Cut Pro. Vendar pa po Gurmanovem mnenju, iPadOS še vedno ne dosega zmogljivosti macOS, kar omejuje splošno uporabnost iPada.

Apple Vision Pro, nasprotno, ponuja številne od teh istih funkcij

Apple Vision Pro, nasprotno, ponuja številne od teh istih funkcij, kot so pretakanje videoposnetkov, pošiljanje e-pošte in izvajanje lažjih delovnih nalog. Prav tako lahko služi tudi kot zunanji monitor za MacBooke. Ta večnamenskost lahko po Gurmanovem mnenju dolgoročno zmanjša privlačnost iPada.

Kljub temu pa je treba upoštevati, da iPadi in Apple Vision Pro nudijo zelo različne uporabniške izkušnje. iPadi ostajajo odlične prenosne naprave za gledanje videoposnetkov, branje in lažje delovne naloge, medtem ko Vision Pro razširja te možnosti v bogate virtualne prostore. Gurman sicer priznava potencial Vision Pro za spremembo trga, a poudarja, da razlike v uporabniški izkušnji ohranjajo iPad kot pomembno napravo v Applovem portfelju.

Uporabniške izkušnje in cenovna dostopnost postavljajo iPad in Apple Vision Pro na različne tirnice

Po prvih odzivih uporabnikov na Apple Vision Pro, ta naprava postavlja nove standarde v svetu virtualne resničnosti. Z možnostjo upravljanja preko gest rok, izjemno kakovostjo slike, vrhunskim zvokom in presenetljivo udobjem kljub svoji teži, se Vision Pro uvršča med najboljše VR slušalke, ki so trenutno na trgu. Vendar pa, kot opozarjajo nekateri uporabniki, vrhunske lastnosti slušalk ne pomenijo nujno, da bi te v vsakdanji uporabi lahko nadomestile tablice, kot je iPad.

Za mnoge je iPad nepogrešljiv za branje knjig, romanov ali stripov, kot tudi za gledanje videoposnetkov na platformah, kot je YouTube. Čeprav bi lahko izkušnja gledanja videoposnetkov na Vision Pro zaradi obogatenega vidnega polja in kakovostnega zvoka prinesla novo dimenzijo. Pri slednjem je treba omeniti, da branje na takšni napravi ni za vsakogar. Ljubitelji knjig cenijo fizični občutek knjige v rokah, kar je občutek, ki ga digitalni zasloni težko nadomestijo. Prav tako je za mnoge uporabnike bolj praktično opravljati vsakodnevne naloge na tablici kot nositi VR napravo.

Cenovna dostopnost

Poleg uporabniške izkušnje je pomemben faktor tudi cenovna dostopnost. iPadi, kljub temu da spadajo med dražje tablice na trgu, ostajajo dostopni za širok krog uporabnikov. Cene se gibljejo od modela iPad 10, ki stane 449 USD, do najdražjega modela iPad Pro M2. Cena slednjega lahko z vsemi dodatki lahko naraste do 2.877 USD. Kljub visoki ceni najdražjega iPada, ta še vedno ostaja cenovno ugodnejši v primerjavi z Apple Vision Pro. Slednji namreč stane okoli 3.500 USD.

Cena Apple Vision Pro morda upravičuje vso vgrajeno tehnologijo in ponujeno izkušnjo. Za mnoge uporabnike, posebno tiste z omejenim proračunom, pa iPadi ostajajo privlačnejša izbira. Tudi pričakovani padci cen prihodnjih verzij Vision Pro verjetno ne bodo spremenili dejstva, da so iPadi za večino uporabnikov cenovno ugodnejšo alternativo.

Kot kaže, bo Apple Vision Pro v prihodnjih letih nedvomno doživel izboljšave. Težko pa je pričakovati, da bi katerikoli model prostorskega računalnika iz tržne niše v celoti izpodrinil iPad. Razlike v uporabniški izkušnji so preprosto prevelike, da bi ena naprava lahko popolnoma nadomestila drugo. Tako iPad kot Apple Vision Pro imata vsak svoj prostor na trgu. Slednje uporabnikom omogoča, da izbirajo med napravami na podlagi svojih potreb, želja in finančnih zmožnosti.

[Vir: Tom’s Guide]

Foto: Freepik

Portal24