Azijske delnice sledijo negativnim trendom na Wall Streetu

Azijski finančni trgi so se znašli pod pritiskom, in sledili negativnim trendom, ki jih je zaznamoval Wall Street. V ospredju so zaskrbljenost vlagateljev glede pričakovanj o obrestnih merah Federal Reserve (FED) po presenetljivo visoki inflaciji v ZDA, ki je zabeležila 3,1-odstotno letno rast in preseglo napovedi analitikov, ki so pričakovali 2,9-odstotno povečanje.

Zadnje poročilo o inflaciji je povzročilo premik v pričakovanjih glede obrestnih mer, saj so terminske pogodbe zdaj pokazale, da trg pričakuje približno 87 bazičnih točk znižanja obrestnih mer s strani FED-a letos, kar je znatno manj od 110 bazičnih točk, pričakovanih pred objavo podatkov, in še manj od 160 bazičnih točk, pričakovanih ob koncu prejšnjega leta.

Ta prilagoditev pričakovanj je dodatno obremenila svetovne delnice, ki so že ob koncu preteklega leta izkusile padce zaradi agresivnih pričakovanj o znižanju obrestnih mer s strani večjih centralnih bank po svetu. MSCI indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske je padel za 0,8 odstotka, kar predstavlja že peti zaporedni dan padcev.

Wall Street

V ZDA, pričakovanja za trge kažejo skoraj nespremenjene terminske pogodbe za S&P 500 in Nasdaq, medtem ko so terminske pogodbe za EUROSTOXX 50 izgubile 0,3 odstotka. Japonski Nikkei je zabeležil 0,7-odstotni padec, kljub predhodnemu povečanju za 2,9 odstotka, ki je bilo deloma posledica padca vrednosti jena proti dolarju.

Dvig pričakovanj, da bodo obrestne mere v ZDA ostale povišane dlje, kot je bilo sprva pričakovano, je pripeljal do povečanja donosnosti 10-letnih državnih obveznic na več kot dvomesečno najvišjo vrednost 4,3320 odstotka. Dvoletna zakladnica je dosegla 4,6324 odstotka.

Na valutnih trgih je dolar dosegel skoraj trimesečni vrh v primerjavi s košarico valut. Britanski funt se je kljub kratkotrajnemu skoku zaradi podatkov o plačah v Združenem kraljestvu, ustalil pri 1,2597 dolarja. V kriptovalutnem sektorju je bitcoin zabeležil padec s 50.000 dolarjev na 49.496 dolarjev.