Ankete: Donald Trump prevladuje v ključnih državah

V zadnjih raziskavah javnega mnenja, ki jih je opravilo podjetje McLaughlin & Associates med 16. in 21. januarjem, je Donald Trump v prednosti pred Joejem Bidnom v ključnih zveznih državah. Po teh anketah trenutno Trumpa podpira 48 odstotkov volivcev, medtem ko bi za Bidna glasovalo 43 odstotkov.

Če bi se na volitvah pojavil tudi nekdanji demokrat Robert F. Kennedy mlajši, ki zdaj kandidira kot neodvisni kandidat, bi Trumpova prednost narasla na osem točk, saj bi za Trumpa glasovalo 42 odstotkov, za Bidna 34 odstotkov, za Kennedyja pa 11 odstotkov. Vendar pa je treba poudariti, da je dan odločitve še daleč.

Kaj nam te številke povedo?

Iz raziskave je razvidno, da se večina ameriških volivcev, natančneje 73 odstotkov, počuti, da stvari v državi gredo v napačno smer. 27 odstotkov vprašanih pa meni, da gredo stvari dobro. To še posebej velja za gospodarstvo, saj je polovica volivcev v ključnih zveznih državah poročala, da se je njihovo življenje poslabšalo od prisege Joe Bidna za predsednika. 33 odstotkov jih je dejalo, da se njihov položaj ni spremenil. Zgolj 17 odstotkov vprašanih pa je izjavilo, da se jim je življenjski standard izboljšal.

Še bolj zaskrbljujoče je, da 45 odstotkov volivcev čuti jezo ali razočaranje, ko pomisli na trenutno stanje v državi. 41 odstotkov vprašanih pa izraža zaskrbljenost ali strah. Ta občutja so se v primerjavi z lanskim letom povečala za šest odstotnih točk. Le 14 odstotkov volivcev čuti ponos, kar pa je štiri točke manj kot leta 2023.

Raziskava razkriva, da je Donald Trump trenutno vodja “jeznih Američanov”

Raziskava razkriva, da je Donald Trump trenutno predstavnik “jeznih Američanov”. Med tistimi, ki čutijo jezo in razočaranje, Trump vodi pred Bidenom za skoraj 30 točk. Vendar pa je med tistimi, ki čutijo zaskrbljenost in strah, konkurenca precej tesnejša, saj Biden vodi za šest točk (48/42). Pomembno je tudi opaziti, da se delež tistih, ki čutijo zaskrbljenost in strah, med ameriškimi volivci povečuje.

Situacija je razumljiva, saj se ZDA soočajo z eksplozijo inflacije, gospodarsko negotovostjo, izzivi na področju priseljevanja, poslabšanjem javne varnosti in naraščajočo nevarnostjo oboroženih spopadov po svetu. Vse našteto zgolj povečuje skrbi in strahove volivcev.

Z bližanjem predsedniških volitev postajajo vse bolj aktivni tudi zmerni volivci, ki se opredeljujejo za neodvisne. Njihovo mnenje lahko postane odločilnega pomena, saj prevladujejo strahovi in skrbi. 45 odstotkov “zmernih” volivcev čuti zaskrbljenost nad stanjem v državi, 39 odstotkov pa je jezno in nezadovoljno, le 16 odstotkov pa izraža ponos.

Zato je tako za Trumpa kot za Bidna pomembno, da pridobita podporo zmernih volivcev, ki se počutijo negotove in zaskrbljene za prihodnost. Madžarski premier Viktor Orbán je leta 2010 uspel zmagati na volitvah tako, da je usmeril svojo kampanjo v reševanje gospodarskih strahov in skrbi svojih državljanov. Tudi ameriške volitve so bitka karakterjev, pri čemer se Biden ocenjuje kot šibkega voditelja, medtem ko Trump velja za močnega in karizmatičnega.

Osredotočenje na produktivne boje

Trump se mora zdaj osredotočiti na produktivne boje, kjer se bori za zaščito ameriških družin pred kriminalom, terorizmom, in trgovino z drogami. Prav tako je treba zagotaviti cenovno dostopno energijo in ohranja stabilnost dolarja. To so vprašanja, ki lahko zmerne volivce prepriča, da podprejo močnega voditelja, ki skrbi za njihovo varnost in dobrobit.

Na koncu je ključno vprašanje, ali bo Trump uspel nagovarjati tiste, ki se bojijo za prihodnost svojih družin. Pridobitev zmernih volivcev bo odločilna za izid novembrskih volitev in za to se bosta Trump in Biden morala potruditi.

vir; Foto: Portal24 (AI)