Qatargate: Tajno posneti pogovor razkriva dvome v integriteto preiskovalcev in sodnikov

Euronews je pridobil skrivni posnetek pogovora med vodilnim policijskim preiskovalcem v preiskavi Qatargate, Ceferinom Alvarezom Rodriguezom, ter osumljencem Francesco Giorgijem, partnerjem socialistične poslanke Evropskega parlamenta Eve Kaili. Posnetek, ki je nastal maja lani, razkriva dvome preiskovalcev v integriteto tako skesanca kot politično imenovanih sodnikov v tej obsežni preiskavi.

V pogovoru, ki poteka v francoščini, Alvarez Rodriguez izraža svoje nezaupanje v sodstvo, ki ga vidi kot podrejeno politiki. “Ne zaupam v sodstvo, ker pravico vlečejo po vrvicah, politiki,” naj bi dejal. “Sodstvu ne moremo zaupati,” je dodal. Alvarez Rodriguez je sodeloval z nekdanjim sodnikom Michelom Claiseom, ki je bil prisiljen odstopiti zaradi obtožb o pristranskosti.

Posneti pogovor, za katerega Giorgijeva odvetniška ekipa zahteva, da se obravnava kot nov pravni dokaz v zadevi, dodatno zaplete pregon osumljencev. Belgija se sooča s kritikami zaradi številnih neuspehov v preiskavi, kar je privedlo do oznake “belgijska vrata” za ta primer.

Belgijsko tožilstvo je priznalo komentarje

Pogovor med Giorgijem in Alvarezom Rodriguezom naj bi se zgodil, ko je preiskovalec obiskal Giorgijevo stanovanje, da bi vrnil telefon, ki so mu ga zasegli med preiskavo. Med obiskom se je Giorgi pritožil nad zaseženim prenosnim računalnikom, ki je vseboval zaupne zapiske s svojim odvetnikom, kar je povzročilo kršenje njegove pravice do obrambe. Preiskovalec je odgovoril, da gre za “igro.”

Belgijsko zvezno tožilstvo je priznalo komentarje, pripisane policistu. Dejalo je tudi, da preiskava vključuje preverjanje verodostojnosti izjav osumljencev. V postopku je tudi neodvisni organ za preverjanje zakonitosti izvedenih preiskovalnih dejanj.

Transkript pogovora je eden od treh dokazov, ki jih Giorgijeva odvetniška ekipa predstavlja kot nove dokaze v preiskavi. Skupaj s posnetkom in podnaslovljenim videom, ki ga je pripravil Giorgi, naj bi ti dokazi pripomogli k razjasnitvi korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni Giorgi, Kaili in Panzeri. Osumljeni so, da so prejeli več sto tisoč evrov od katarskih in maroških uradnikov v zameno za vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta.

Ta škandal je pretresel Bruselj in privedel do sprememb v pravilih ravnanja osebja Evropskega parlamenta. Medtem ko sta Panzeri in Giorgi priznala krivdo, Kaili še naprej vztraja, da je nedolžna.

vir; Foto: Pexels; Portal24