Ameriški kongres je izraelskega premierja povabil k nagovoru

Voditelji ameriškega senata in predstavniškega doma so izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja povabili, naj nagovori skupno zasedanje kongresa. S tem želijo izraziti podporo Izraelu med strankarskimi delitvami glede izraelske kampanje v Gazi.

Povabilo so podpisali pomembni politični voditelji: republikanski predsednik predstavniškega doma Mike Johnson, vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer, vodja republikancev v senatu Mitch McConnell in vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries. V pismu so zapisali, da želijo graditi na trajnem odnosu med ZDA in Izraelom ter poudariti ameriško solidarnost z Izraelom. Netanjahuja so povabili, naj deli vizijo izraelske vlade za obrambo demokracije, boj proti terorizmu in vzpostavitev pravičnega in trajnega miru v regiji. Datum govora še ni bil predlagan.

Mike Johnson je napovedal, da bo izraelski premier, kljub napetostim med izraelsko vlado in administracijo predsednika Joeja Bidna zaradi ravnanja z vojno v Gazi, kmalu nagovoril skupno zasedanje kongresa. Johnson je poudaril, da bo Netanjahuja povabil, ne glede na to, ali bodo demokratski voditelji kongresa podpisali pismo ali ne. Johnson je bil med mnogimi republikanci, ki so kritizirali Bidnovo odločitev o zadržanju pošiljke bomb v Izrael v primeru obsežne invazije na Rafo, mesto na jugu Gaze.

Bidenova podpora Izraelu v vojni proti Hamasu

Bidenova podpora Izraelu v vojni proti Hamasu se je izkazala za politično odgovornost, zlasti med mladimi demokrati na levici. Slednje je povzročilo tudi propalestinske proteste na univerzah. V napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra je bilo ubitih okoli 1200 ljudi. Palestinske oblasti pa ocenjujejo, da je bilo v Gazi od začetka izraelskega napada ubitih več kot 36.280 ljudi.

Nagovori tujih voditeljev na skupnih srečanjih kongresa so redka čast, rezervirana za najbližje zaveznike ZDA ali pomembne svetovne osebnosti. Netanjahu je že trikrat nagovoril kongres, nazadnje leta 2015. Če bo povabilo sprejel, bo postal prvi tuji voditelj, ki bo kongres nagovoril štirikrat,. Netanjahu bo tako presegel britanskega vojaškega premierja Winstona Churchilla.

Povabilo je bilo objavljeno isti dan, ko je Biden dejal, da je Izrael predlagal prekinitev ognja v Gazi v zameno za izpustitev talcev in pozval Hamas k sprejetju te ponudbe. Netanjahu je pred kratkim nagovoril republikanske senatorje prek video povezave, medtem ko je Chuck Schumer v senatu označil Netanjahuja za oviro miru in pozval k novim volitvam v Izraelu.

O povabilu je prvi poročal The Hill.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona