Ali bodo hrvaške kazni slovenskim ribičem razveljavljene?”

Še ta teden v Strasbourgu odvijala pomembna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESPČ), ki bo morda odločilna za prihodnost slovenskih ribičev, ki ribarijo v Piranskem zalivu. Ta območje je bilo sicer po arbitražnem sporazumu dodeljeno Sloveniji, vendar Hrvaška te razsodbe ne priznava, poroča 24ur.

Kazni v višini treh milijonov evrov

Slovenski ribiči in podjetja, ki so se znašli pod pritiskom hrvaških organov, so skupaj vložili 450 pritožb proti kaznim, ki skupno znašajo okrog tri milijone evrov. Po poročanju 24ur, je 25 slovenskih ribičev zaradi tega vložilo pritožbo na ESPČ, saj so izčrpali vse pravne možnosti na Hrvaškem.

Pravna bitka na evropski ravni

ESPČ je v obravnavo vzelo tri vzorčne primere, ki bodo služili kot referenca za ostale pritožbe. Zastopa jih odvetnica Maja Menard, Slovenija pa se postopku pridružuje z intervencijo. Po poročanju 24ur sodišče presoja, ali hrvaški ukrepi kršijo konvencijo o varstvu človekovih pravic, ki določa, da ni kazni brez zakona. Hrvaška namreč nima zakona, ki bi jasno določal morsko mejo na podlagi arbitraže iz leta 2017.

Možni scenariji odločitve

Po poročanju 24ur, obstajajo štirje možni scenariji odločitve ESPČ:

  • Sodišče se lahko razglasi za nepristojno in pritožbe zavrže.
  • Sodišče odloči vsebinsko in ugotovi, da kršitev ni bilo.
  • Sodišče ugotovi, da je pritožba utemeljena in kazni neupravičene.
  • Sodišče se razglasi za pristojno, vendar še ne poda vsebinske odločitve.

Ne glede na izid, Slovenija po poročanju 24ur vztraja, da je meja med državama določena z arbitražo in poteka skozi tri četrtine Piranskega zaliva, ter da je pripravljena razpravljati le še o implementaciji te arbitraže.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Pexels