Afera Litijska: NPU preverja katere informacije lahko razkrije javnosti

Pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan, se je udeležila svoje zadnje seje vlade pred odhodom iz vladnih vrst. Njen odhod sledi tednom razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč, vrednega 7,7 milijona evrov. Švarc Pipan, ki je odstopno izjavo podala prejšnji četrtek, bo po odhodu iz vladnih vrst krajši čas prejemala nadomestilo.

Nakup stavbe je sprožil očitke o netransparentnosti in negospodarnosti, zaradi česar se je ministrica znašla pod pritiskom javnosti in politike. Kljub temu je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, pri čemer je izpostavila vlogo nekaterih uslužbencev ministrstva in članov svoje stranke, SD. Odločila se je vztrajati na položaju še nekaj časa, da bi razčistila okoliščine nakupa.

Med svojim zadnjim delovanjem v vladni ekipi je Švarc Pipan sodelovala na seji vlade, kjer so med drugim določali besedilo predloga novele zakona o prekrških, ter se udeležila odbora in izredne seje Državnega zbora, kjer je predstavljala stališče vlade v razpravi na temo boja proti korupciji.

Kakšne bodo končne ugotovitve?

Ministrica je premierju Robertu Golobu predala končno poročilo o nakupu. V poročilu so zajete njene ugotovitve, pri čemer je izpostavila, da bo odločitev o tem, katere informacije bodo posredovane javnosti, prepuščena ministrstvu za pravosodje. V sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) trenutno preverjajo, katere informacije lahko razkrijejo, ne da bi ogrozili interese preiskave.

Ministrica, ki je ob svojem odstopu izrazila željo po razčiščevanju okoliščin nakupa, pričakuje, da bo do petka možno določiti, katere informacije iz poročila bodo javno objavljene. Ob tem je izpostavila, da je njen odhod iz vladnih vrst blizu, a točen datum še ni določen. Odvisen bo od predloga predsednika vlade, po končanem obdobju opravljanja tekočih poslov pa bo ministrica prejemala nadomestilo, ki pripada ministrom po izteku mandata.

Glede svoje prihodnosti Švarc Pipan ostaja skrivnostna, nakazuje pa, da se namerava vrniti v samostojno konzultantsko delo. Prav tako je potrdila, da je izstopila iz stranke SD, s katerim, kot pravi, ne komunicira več. To odločitev je sprejela po tem, ko je bila s strani predsedstva stranke pozvana k odstopu zaradi nakupa stavbe.

Dogajanje okrog nakupa stavbe in odstopa ministre še naprej buri slovensko javnost, pričakuje pa se, da bo objava povzetka poročila prinesla dodatne odgovore o okoliščinah spornega nakupa.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24