ChatGPT, AI

5 aplikacij ChatGPT, za vaše dokumente in datoteke

Dokumenti so nekaj, s čimer se kot študenti ali strokovnjaki, ves čas ukvarjate pri svojem delu. Ne glede na to, ali pripravljate poročilo od začetka ali pa iz obstoječega poročila povzemate, so vaši dnevi zaznamovani z branjem obsežnih vsebin. Na srečo so orodja umetne inteligence, kot je npr. ChatGPT, omogočila, da je ta proces bistveno lažji in hitrejši.

ChatGPT ponuja številne zmožnosti, povezane z dokumenti. Pomaga vam lahko pri pripravi strnjenega povzetka v točkah, zagotavlja podrobna pojasnila o določenih vsebinah dokumentov in odgovarja na vprašanja, ki jih imate v zvezi z vsebino. Vendar pa obstaja manjša omejitev. Prenašanje datotek neposredno v platformo (še) ni podprto. Namesto tega lahko celoten dokument prilepite v pogovorno okno ali pa nadgradite račun Plus, ki omogoča dostop do spletnih datotek in spletnih strani. Dobra stran je, da je na voljo več spletnih klepetalnikov, ki jih poganja ChatGPT, s katerimi lahko brez težav uvozite dokument in se vključite v pogovor, kot bi to storili s ChatGPT. Za lažje delo smo pripravili seznam petih takšnih klepetalnih programov za dokumente.

1. ChatPDF

ChatPDF, kot pove že ime, je interaktivni klepetalni robot, zasnovan posebej za delo z datotekami PDF. Postopek je preprost: dokument lahko brez težav uvozite v platformo na enega od treh načinov. Kot prvo lahko preprosto povlečete in spustite datoteko PDF, ki ste jo shranili lokalno. Druga možnost je, da vnesete neposredno povezavo do datoteke PDF ali uporabite priročni gumb “Poišči PDF”, ki vam omogoča iskanje dokumenta na spletu.

Ko je izbrani dokument uspešno naložen, ChatPDF samodejno analizira njegovo vsebino in razkrije vmesnik za klepet. Ta vmesnik služi kot platforma, na kateri lahko začnete pogovore s PDF-om in se pomikate po njegovi vsebini. Orodje sicer ponuja seznam priporočenih vprašanj, vendar lahko vprašanja oblikujete po lastni presoji. Prednost orodja ChatPDF je v njegovi izjemni jezikovni spretnosti. Brez težav razume in odgovarja v katerem koli jeziku. Ne glede na to, ali se ujema z jezikom dokumenta ali z vašim povpraševanjem, je odličen. 

Vmesnik za klepet ima še dodatne funkcije. Klepete lahko preimenujete ali izbrišete, ponastavite pogovore in izvozite kot besedilne datoteke. Če želite drugim omogočiti, da se vključijo v vaš naloženi PDF, lahko v skupno rabo pošljete povezavo do njega. Pomembno pa je opozoriti, da drugi uporabniki ne bodo imeli dostopa do vseh sporočil, ki ste jih poslali.

2. AskYourPdf

AskYourPdf razširja svojo uporabo na različne formate datotek. Ti formati vključujejo TXT, EPUB, PPT, CSV in RTF. Njegova funkcionalnost je podobna običajnemu klepetalniku za dokumente. Analizira vaš dokument in vas preusmeri v vmesnik za klepet. V tem vmesniku dobite pregled dokumenta, ki vključuje naslov, avtorja in informacije o objavi (če je v dokumentu PDF). Podobno kot pri ChatPDF lahko izberete med predlaganimi vprašanji ali pa preprosto vnesete svoje vprašanje v polje za sporočilo in ga pošljete. Žal AskYourPdf ne ohrani klepeta, ko je zavihek brskalnika enkrat zaprt. Vendar lahko pogovor ohranite tako, da ga izvozite v obliki datoteke PDF za poznejšo uporabo.

Orodje uporabnikom omogoča obdelavo več dokumentov, pri čemer je velikost posamezne datoteke omejena na 40 MB. Slaba stran platforme je, da vaš dokument hrani v svoji podatkovni zbirki 90 dni. Če želite datoteko takoj izbrisati, jo ročno odstranite prek strani askyourpdf.com/delete. Prilepite ID dokumenta (ki ga najdete v naslovu URL klepeta).

3. Docalysis

Na prvi pogled se zdi, da je Docalysis podoben kateremu koli drugemu klepetalnemu robotu za dokumente. Vendar se razlikuje po svoji izjemni sposobnosti, da uporabnikom zagotovi podrobne odgovore. Poleg tega, da posreduje odgovore na vaše poizvedbe, navede tudi točno stran, s katere je pridobil informacije. Čar programa Docalysis je v tem, da v svojem klepetalnem vmesniku brezhibno združuje branje in pogovarjanje. S klepetalnico, ki je nameščena ob dokumentu, lahko udobno sodelujete z umetno inteligenco in hkrati pregledujete datoteko.

Izjemna lastnost programa Docalysis je vključitev vgrajene kode za dokumente. Predstavljajte si jo, kot da bi na spletno stran vgradili Instagram ali YouTube. S programom Docalysis lahko vgradite vmesnik za klepet, ki obiskovalcem omogoča interakcijo z datotekami na vaši spletni strani. Poleg tega Docalysis podpira različne formate, vključno s formati PDF, TXT in CSV.

4. GPT for Docs

Če raje analizirate vsebino Googlovih dokumentov kot berete datoteke PDF ali TXT, je GPT for Docs idealna rešitev za vas. Gre za dodatek, ki je posebej zasnovan za Google Docs in omogoča nemoteno interakcijo z vašimi dokumenti. Njegove funkcije vključujejo povzemanje, izločanje ključnih pojmov in zagotavljanje lažje razumljivih razlag. Za razliko od drugih klepetalnih robotov za dokumente ponuja GPT for Docs možnost uporabe celotne datoteke ali osredotočanja samo na poudarjene dele, s čimer omogoča doseganje posebnih rezultatov.

Poleg vsebinske analize GPT for Docs omogoča tudi širok nabor pozivov, od pisanja in prepisovanja do prilagajanja tona in prevajanja. V okviru GPT for Docs je mogoče izvesti vse poizvedbe, ki se nanašajo na ChatGPT. Dodatek ima več možnosti prilagajanja. Uporabniki lahko določijo vedenje umetne inteligence (npr. dietetik, strokovnjak za domače mojstre, svetovalec za zmenke). Izberejo lahko želeni model UI (npr. GPT-3.5, GPT-4). Najljubše pozive lahko shranijo na seznam.

5. Any Summary

Medtem ko klepetalni roboti za dokumente običajno zahtevajo, da ročno pošljete poziv za povzetek, Any Summary ta postopek poenostavi. Preprosto naložite izbrani dokument in Any Summary samodejno ustvari točke, ki poudarjajo ključne ideje. Če želite več kot le točke, lahko izberete med različnimi vrstami povzetkov:

  1. Povzetek po meri – Izdelajte poziv za določitev želene oblike povzetka, kot je odstavek ali povzetek v 1000 besedah.
  2. TL;DR – prejmite jedrnat povzetek v enem odstavku.
  3. Podroben – pridobite izčrpen povzetek, sestavljen iz več odstavkov.
  4. Sarkastičen – Uživajte v povzetku, ki je prežet s sarkastičnim tonom in predstavljen v enem odstavku.
  5. Tweet – Ustvarite vrsto tvitov o vsebini, ki jih spremljajo ustrezni hashtagi.
  6. Pesem – Doživite ustvarjalni preobrat, saj povzetek dobi obliko lirske skladbe.

Poleg funkcij povzemanja Any Summary vključuje tudi vmesnik za klepet, ki omogoča poizvedovanje o vsebini, podobno kot pri sodelovanju z drugimi klepetalnimi roboti za dokumente. Platforma podpira različne oblike datotek, vključno z dokumenti (PDF, DOCS, PPTX, TXT, CSV) in medijskimi datotekami (JPG, PNG, MOV, MP3, WAV, MP4, M4A), kar vam omogoča povzemanje tako pisne kot govorjene vsebine.

Vir Foto: Pexels