Zunanja ministrica Tanja Fajon opozorila na znake genocida v Gazi

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je v intervjuju za televizijo Al Džazira izrazila globoko zaskrbljenost zaradi razmer v Gazi. Dejala je, da vidi “znake genocida” in resne kršitve mednarodnega prava, saj se lakota uporablja kot orožje v vojni.

V pogovoru, ki je bil objavljen v soboto, je Fajon poudarila, da je število civilnih žrtev v tako kratkem času vojne zaskrbljujoče visoko. Dejala je, da je to jasna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic. Posebej je izpostavila dogajanje v mestu Rafah na jugu Gaze, kjer poteka prisilno razseljevanje in obsežna vojaška operacija.

Ministrica Fajon je izpostavila, da je uporaba lakote kot vojnega orožja popolnoma nesprejemljiva. Prav tako je obsodila napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerem so bili ubiti civilisti. Obenem je opozorila na smrt več kot 35.000 ljudi, vključno z mnogimi otroki, v sedemmesečni vojni v Gazi.

Na vprašanje, ali meni, da Izrael izvaja genocid v Gazi, je Fajon dejala, da “vsekakor vidimo znake genocida”, vendar pa morajo o tem odločati sodišča. Poudarila je potrebo po nadaljevanju pogajanj za prekinitev ognja in izpustitev talcev, čeprav so dosedanji poskusi v Kairu niso prinesli preboja.

Ministrica: Mednarodna skupnost ni storila dovolj

Slovenija, kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, od začetka konflikta poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Ministrica je bila kritična, da mednarodna skupnost ni storila dovolj za končanje vojne v Gazi. Opozorila je, da je zdaj čas za ukrepanje. Ministrica je kot pozitivno je ocenila odločitev ZDA, da ustavijo pošiljanje težkega orožja v Izrael, in izrazila upanje, da bodo temu sledile tudi druge države. Fajon je obsodila uporabo zahodnega orožja za ubijanje civilistov in nadaljevanje vojne v Gazi.

Fajon je izpostavila tudi slovenska prizadevanja za priznanje Palestine. Slovenija je začela postopek priznanja kot simbolno dejanje, da bi Palestincem dala upanje. Pozvala je tudi druge države, naj sledijo temu zgledu. Ministrica je obsodila nedavno prepoved delovanja Al Džazire v Izraelu in pozvala k ponovni dovolitvi delovanja televizije, saj je po njenem mnenju pomembno, da ljudje dobijo verodostojne informacije iz regije.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: MZEZ RS X