Zmeda v Rusiji: Novica o ruskem umiku enot preklicana

Ruski državni mediji so danes sprožili val zmede in napetosti s hitro objavljenimi in nato umaknjenimi poročili o umiku ruskih sil s položajev na levem (vzhodnem) bregu reke Dneper. Poročila so citirala rusko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da so enote premaknjene “na ugodnejše položaje” na levi strani obale, ki jo zasedajo Rusi.

Vendar so članki ruskih medijev hitro izginili iz javnosti, in rusko obrambno ministrstvo je za “lažno poročilo” obtožilo Ukrajino. To dogajanje se je zgodilo natanko leto dni po tem, ko so se ruske sile umaknile z desnega brega reke Dneper, tudi iz mesta Herson. Reka Dneper še vedno večinoma deli ukrajinske in ruske sile.

Kremelj incidenta ni komentiral

V poročilih, ki so bila zdaj preklicana, sta državni tiskovni agenciji TASS in RIA Novosti navedli, da je Rusija premaknila svoje enote na položaje vzhodno od reke Dnjeper, z namenom osvoboditve delu svojih sil. Sile pa, da bo uporabila za ofenzivne operacije na drugih območjih. Agencije so uporabile jezik, ki je bil podoben tistemu, ki je bil uporabljen v prejšnjih napovedih ruskih umikov. Kremelj incidenta ni želel komentirati, češ da je to stvar vojske.

V zadnjih tednih so ukrajinske sile vse pogosteje izvajale napade na ruske sile preko reke Dneper. Ukrajinci si prizadevajo prečkati Dneper in vzpostaviti kopenski koridor do polotoka Krim, ki ga še vedno okupira Rusija. V petek je Rusija sporočila, da je zavrnila poskus Ukrajine, da bi postavila pristanek dok na obali, ki bi ga uporabili za prenos težkega oklepa v boj, in bi predstavljal pomemben korak naprej v njihovih prizadevanjih.

ISW poročilo

Kljub temu pa je Inštitut za preučevanje vojne (ISW), think tank s sedežem v ZDA, prejšnji teden poročal, da ruska prizadevanja za potiskanje ukrajinskih sil z vzhodne obale “niso preprečila ukrajinskim silam, da premaknejo dodatno osebje in material na položaje na vzhodni obali reke.”

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba pa je prevzela odgovornost za eksplozijo, ki je v soboto v zasedenem mestu Melitopol ubila najmanj tri ruske častnike. Kijev je dejal, da je bila eksplozija “dejanje maščevanja”, ki so ga izvedle lokalne odporniške sile. Borci, povezani z Ukrajino, trdijo, da so z avtomobili bombami in eksplozijami ubili številne ruske uradnike in njihove lokalne sodelavce. Prejšnji teden je bil v okupiranem mestu Luhansk v napadu ubit Mihail Filiponenko, nekdanji vodja separatistične milice. Odgovornost je prevzela Ukrajina.

vir

Foto: Pexels

Portal24