Zgodovinarji o Putinovem intervjuju s Carlsonom: Selektivna interpretacija zgodovine

V nedavnem intervjuju s Tuckerjem Carlsonom, ameriškim konservativnim voditeljem, je ruski predsednik Vladimir Putin izkoristil priložnost, da je predstavil svojo različico zgodovine Rusije in Ukrajine. Putinovo uvodno polurno predavanje je zajemalo teme od izvora ruske državnosti v devetem stoletju do trditev o Ukrajini kot “umetni državi” in obtožbe sodelovanja Poljske s Hitlerjem. Te teme niso nove. Putin je leta 2021 napisal obsežen esej, ki je služil kot intelektualna podlaga za kasnejšo invazijo na Ukrajino.

Zgodovinarji Putinove izjave kritizirajo kot zlorabo zgodovinskih dejstev za opravičevanje vojne proti Ukrajini, navaja BBC. Putinov začetek intervjuja z letnico 862, ko je skandinavski princ Rurik prevzel oblast v Novgorodu, je del večje naracije, ki jo gradi ruski predsednik, da bi utrdil idejo o neprekinjeni ruski državnosti vse od devetega stoletja in diskreditiral suverenost Ukrajine.

Selektivna interpretacija zgodovine

Sergej Radčenko, zgodovinar na šoli za napredne mednarodne študije Johns Hopkins, poudarja, da je Putinova trditev o zgodovinski enotnosti Rusije in Ukrajine “popolnoma napačna”. Po njegovih besedah bi lahko enako trdili za Ukrajino, z enakimi dokazi, kar kaže na selektivno interpretacijo zgodovine s strani Putina.

“Vladimir Putin poskuša zgraditi pripoved za nazaj, češ da se je Rusija kot država začela razvijati v 9. stoletju. Enako lahko rečete, da se je Ukrajina kot država začela razvijati v 9. stoletju, s popolnoma enakimi dokazi in Poskuša uporabiti določena zgodovinska dejstva, da bi zgradil državocentrično pripoved, ki bi favorizirala Rusijo pred kakršnimi koli alternativnimi tezami,” pravi Radčenko.

​Ronald Suny, profesor na Univerzi v Michiganu, dodaja, da je Putinova zgodovinska naracija del dolge tradicije ruskega imperializma, ki si prizadeva utemeljiti dominacijo nad Ukrajino. Dodaja, da Putin ponavlja “uveljavljeno mitologijo, ki so jo v določenih obdobjih v preteklosti izumili moskovski cesarji, ki izhajajo iz rodu vse do Rurika,” in dodaja: “Ta mitologija se je izkristalizirala v Moskvi, da bi upravičila imperialni položaj v odnosu do Ukrajine.”

Ukrajinci – nekdo, ki živi na robu

Putin je v pogovoru izpostavil, da je v 17. stoletju, ko je Poljska prevzela nadzor nad današnjimi ukrajinskimi ozemlji, začela krožiti ideja, da prebivalci teh območij “niso pravi Rusi”, temveč Ukrajinci, kar naj bi pomenilo, da živijo na periferiji države. Putin je pojasnil, da izraz “Ukrajinec” izvirno označuje nekoga, ki živi na meji ali robu.

Anita Prazmowska, profesorica na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede (LSE), nasprotuje Putinovi interpretaciji. Prazamowska trdi, da so se občutki narodne identitete med Ukrajinci sicer razvili kasneje kot pri drugih narodih Srednje Evrope, vendar so Ukrajinci kot narod obstajali že v tem obdobju. Poudarila je, da Putinova uporaba modernega koncepta narodne države, osredotočenega na zaščito določenega naroda, za nazaj ne drži vode.

Ronald Suny, dodatno pojasnjuje, da čeprav morda obstaja skupni izvor Rusov, Ukrajincev in Belorusov, so se te etnične skupine skozi čas razvile v ločene narode.

“Nova Rusija”

Putin v intervjuju zatrjuje, da jug in vzhod Ukrajine “niso nikoli bili povezani z Ukrajino”, saj so bila ta območja v 17. stoletju osvojena iz rok Otomanskega cesarstva pod vodstvom ruske cesarice Katarine Velike. Po Putinovih besedah, zaradi teh zgodovinskih dogodkov, navedena ozemlja legitimno pripadajo Rusiji. Označil jih je s terminom iz 17. stoletja, “Novorossiya” ali Nova Rusija.

Suny opozarja, da so bili prebivalci teh ozemelj ob času ruske osvojitve raznoliki – ne Rusi ne Ukrajinci, ampak Osmani, Tatari, Kozaki in slovanski kmetje, ki so iskali zatočišče na mejnih območjih.

Putinova trditev, da so ta ozemlja pravično ruska, služi kot utemeljitev za ruske poskuse, da jih med dolgoletnim konfliktom odtrga od Ukrajine. Ta tako imenovana Novorossiya vključuje Krim, ki je bil leta 2014 nezakonito priključen Rusiji, ter območja okoli Hersona, Mariupola in Bakhmuta, ki jih je Putin v letu 2022 proglasil za del Rusije.

“Umetna država”

Putin je izjavil tudi, da je Ukrajina “umetna država”, ustvarjena po Stalinovih ukazih v dvajsetih letih 20. stoletja, ko je sovjetsko vodstvo dodelilo Ukrajini ozemlja, za katera ni imela “zgodovinskih pravic”. Profesor Radčenko priznava, da je v določenem smislu Putinovo razmišljanje točno, saj so bile meje sovjetskih republik, podobno kot meje v Afriki, zarisane “nekako naključno” po vzoru zahodnih kolonialnih sil.

Kljub temu Radčenko opozarja, da Putinova trditev ne izpodbija dejstva, da so Ukrajinci kot narod obstajali. Zavrača idejo, da Ukrajina ni legitimna država samo zato, ker je bila v svoji sedanji obliki oblikovana v 20. stoletju, saj poudarja, da so vse države “umetne” in so nastale kot rezultat zgodovinskih procesov. Podobno kot Rusija, ki je svoje sedanje meje dosegla z odločitvami ruskih vladarjev in kolonizacijo Sibirije, kar je imelo velike posledice za tamkajšnje prebivalstvo. Če je po tej logiki Ukrajina “umetna država”, potem velja enako za Rusijo.

“Sodelovanje s Hitlerjem”

Putinova trditev glede Poljske je vzbudila veliko polemik. Ruski predsednik je izjavil, da je Poljska, ki so jo leta 1939 skupaj napadli nacistična Nemčija in Sovjetska zveza, “sodelovala s Hitlerjem” zaradi svoje zavrnitve, da bi Hitlerju predala ozemlje, znano kot Danziški koridor. Po Putinovem mnenju je Poljska s tem dejanjem “šla predaleč” in tako “prisilila Hitlerja, da je s svojim napadom začel drugo svetovno vojno”.

Profesorica Anita Prazmowska kritizira Putinovo interpretacijo zgodovine kot zavajajočo. Čeprav priznava, da so obstajali diplomatski stiki med Poljsko in nacistično Nemčijo, kot je pakt o nenapadanju, podpisan leta 1934, Prazmowska opozarja, da Putinova argumentacija zameša diplomatsko obravnavanje potencialne grožnje s sodelovanjem.

“Obtožba, da so Poljaki sodelovali z nacisti, je neumnost. Teh stvari si ne morete razlagati kot sodelovanje z nacistično Nemčijo, saj se je slučajno zgodilo, da je tudi Sovjetska zveza istočasno podpisala sporazume z Nemčijo,” pravi Prazmowska. Septembra 1939 sta nacistična Nemčija in Sovjetska zveza napadli Poljsko v skladu z določili pakta Molotov-Ribbentrop, ki sta ga državi podpisali pred tem letom

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24