Zemmourjeva stranka Reconquête se pridružuje skupini ECR

Stranka Reconquête, ki jo vodi francoski desničarski politik Éric Zemmour se je odločila, da se v Evropskem parlamentu pridruži skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Poteza prihaja v času, ko se Evropa pripravlja na junijske volitve v EU, s pričakovanji, da bo evroskeptična formacija ECR zaradi predvidenega povečanja podpore desničarskim strankam doživela znaten vzpon.

Reconquête, ki v Franciji uživa med 5 in 7 odstotki podpore, bi lahko po junijskih volitvah pridobil šest sedežev v Evropskem parlamentu, kar bi lahko dodatno okrepilo prisotnost desnih sil v tej instituciji. Stranka, ki je bila prej povezana s skrajno desnimi silami v skupini Identiteta in demokracija (ID), s tem korakom signalizira pomembno preusmeritev v svoji politični usmeritvi.

Nicolas Bay, edini evropski poslanec Reconquête, ki je leta 2022 prebegnil iz Rassemblement National, bo zdaj zastopal stranko v skupini ECR. Ta skupina je znana kot politični dom nekaterih vidnih evropskih desničarskih strank, vključno s poljskim Zakonom in pravičnostjo (PiS), španskim Voxom, Švedskimi demokrati in italijanskimi Bratje Italije. Voditeljica slednjih je Giorgia Meloni in trenutno predseduje vseevropski stranki.

Sprejem Reconquête v ECR ni minil brez opazk. Sopredsednik ECR Nicola Procaccini je izpostavil izzive pri usklajevanju stališč med Zemmourjevo stranko in njihovim nemškim partnerjem AfD, še posebej glede na nedavne polemike, ki so vzniknile v Nemčiji zaradi poročil o srečanjih voditeljev AfD z zagovorniki trde linije glede množičnih deportacij.

Stranko bo na evropskih volitvah vodila Marion Maréchal

Éric Zemmour, znan po svojih trdih stališčih proti priseljevanju in islamu, je optimističen glede vpliva svoje stranke v Evropskem parlamentu, poudarjajoč pomen močne desnice za prihodnost Evrope. Stranko bo na evropskih volitvah vodila Marion Maréchal, nekdanja članica Rassemblement National, ki obljublja obrambo identitete narodov in boj proti priseljevanju ter islamizaciji.

Kritike na račun te poteze so se že oglasile, zlasti s strani Valérie Hayer iz liberalne skupine Renew Europe, ki vidi pridružitev Reconquête k ECR kot prekoračitev “rdeče črte”. Medtem pa se pojavljajo špekulacije o nadaljnjem širjenju članstva ECR, vključno z možnostjo pridružitve madžarskega Fidesza, kar bi lahko dodatno spremenilo politično krajino Evropskega parlamenta.

vir; Foto: Wikimedia/Anh De France;

Portal24