Zelenski: Ukrajinske sile prevzele nadzor nad severnim delom regije Harkov

Predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da so ukrajinske sile uspele zagotoviti nadzor nad območji v severnem delu regije Harkov, kamor so ta mesec prodrle ruske enote.

“Našim vojakom je zdaj uspelo prevzeti bojni nadzor nad mejnim območjem, v katerega so vstopili ruski okupatorji,” je dejal Zelenski v svojem nočnem video nagovoru.

Konfliktne informacije o nadzoru nad Vovčanskom

Kljub Zelenskemu trditvam, so ruski uradniki podali nasprotne informacije. Viktor Vodolacki, član spodnjega doma ruskega parlamenta, dume, je za tiskovno agencijo Tass izjavil, da ruske sile nadzorujejo več kot polovico obmejnega mesta Vovčansk. Po njegovih besedah se bodo ruske enote, ko bo Vovčansk zavarovan, premaknile proti mestom Slovjansk, Kramatorsk in Pokrovsk v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

Reuters poročil z bojišča ni mogel neodvisno preveriti.

Stabilizacija območja po navedbah Zelenskega

Ruske sile so ta mesec prodrle na obmejna območja regije Harkov, rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so zagotovile nadzor nad približno 12 naselbinami. Kljub temu Zelenski in drugi ukrajinski uradniki poročajo o uspehu pri stabilizaciji območja. Generalštab ukrajinske vojske je v večernem poročilu navedel, da so razmere v Vovčansku “napete, a pod nadzorom obrambnih sil”.

“Ruska vojska je danes izvedla zračni teror nad tem mestom. Osem vodenih bomb je zadelo mesto,” so zapisali in dodali, da so bili napadi izvedeni tudi na najmanj dve drugi naselji severno od Harkova.

Ukrajinski vojaški blogerji so potrdili prisotnost ukrajinskih enot okoli Vovčanska in dodali, da ruske sile na tem območju uporabljajo manj pehote in namesto tega streljajo z razdalje, z omejeno natančnostjo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona