Zelenski: Potrebujemo večjo podporo in sodelovanje Zahoda v vojni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ekskluzivnem intervjuju za Reuters iz Kijeva poudaril potrebo po hitrejših in bolj odločenih ukrepih zahodnih zaveznikov glede vojaške podpore Ukrajini. Zelenski je v intervjuju dejal, da zahodni partnerji predolgo sprejemajo ključne odločitve, kar močno otežuje obrambo Ukrajine pred ruskimi napadi.

V pogovoru, ki je potekal ob peti obletnici njegove inavguracije za predsednika, je 46-letni Zelenski izpostavil, da je vojaška situacija na fronti zelo resna. Ob tem je bil oblečen v svojo značilno kaki majico in hlače, kar odraža njegovo pripravljenost in odločnost v teh težkih časih.

Zelenski je poudaril, da so razmere na bojišču trenutno “ene najtežjih” od začetka ruske invazije v februarju 2022. V zadnjih tednih so ruske sile dodatno pritiskale na ukrajinsko obrambo, zlasti na severovzhodu države, kjer so moskovske enote vdrle na ukrajinsko ozemlje in zavzele dele vzhodne regije Donbas.

“V Donbasu poteka zelo močan val bojev,” je dejal Zelenski. “Nihče niti ne opazi, da je dejansko več bitk na vzhodu države, natančneje v smeri Donbasa: Kurahovo, Pokrovsk, Časiv Jar.” Kljub temu je dodal, da so razmere severno od Harkova zdaj pod nadzorom.

Ukrajinski predsednik je ponovno pozval k hitrejši vojaški pomoči ZDA in drugih partnerjev. Orožje in strelivo iz nedavno sprejetega paketa ZDA zdaj prihajajo v Ukrajino, vendar je bilo več mesecev odloženo zaradi notranjih političnih prepirov. “Vsaka odločitev, do katere pridemo mi, potem pa vsi skupaj, zamuja približno eno leto,” je dejal Zelenski. “To je velik korak naprej, vendar pred tem dva koraka nazaj. Zato moramo nekoliko spremeniti paradigmo.”

Potreba po večji neposredni vpletenosti zahodnih partnerjev v vojno

Zelenski je izpostavil potrebo po večji neposredni vpletenosti zahodnih partnerjev v vojno. Predlagal je, da bi oborožene sile sosednjih držav Nata lahko pomagale Ukrajini pri prestrezanju ruskih raket nad njenim ozemljem. “To je vprašanje volje,” je dejal. “Vendar vsi rečejo besedo, ki v vseh jezikih zveni enako: vsi se bojijo eskalacije.”

Ukrajinski voditelj je poudaril, da Rusija od začetka širšega konflikta izstreljuje tisoče raket in brezpilotnih letal proti Ukrajini, zato je zračna obramba prednostna naloga Kijeva. “Rusi uporabljajo 300 letal na ozemlju Ukrajine. Potrebujemo vsaj 120, 130 letal za upor na nebu,” je pojasnil. Ukrajina nestrpno pričakuje dostavo ameriških lovcev F-16, ki jih še ni prejela.

Zelenski je razkril tudi, da se Kijev pogaja z mednarodnimi partnerji o uporabi njihovega orožja za napad na rusko vojaško opremo na meji in znotraj ruskega ozemlja, vendar za zdaj brez večjih uspehov. Ruski predsednik Vladimir Putin bi takšen razvoj dogodkov verjetno videl kot eskalacijo, saj vojno obravnava kot del eksistencialne bitke z Zahodom, ki naj bi po njegovem mnenju poniževal Rusijo po padcu berlinskega zidu leta 1989.

Ukrajina in Zahod takšno razlago zavračata in invazijo označujeta za neizzvano grabljenje ozemlja. Zelenski je poudaril, da ni prekršil dogovorov z zavezniki o neuporabi njihovega orožja znotraj Rusije. “Ne moremo ogroziti celotne količine orožja,” je dejal.

Mednarodni pogovori v Švici

Ukrajina se pripravlja na mednarodne pogovore, ki bodo prihodnji mesec v Švici in Rusija ni povabljena. Pogovori bodo namenjeni poenotenju in zaostritvi stališč proti Moskvi. Zelenski je izpostavil, da je ključnega pomena pridobiti za mizo čim več držav, kar bi prisililo Rusijo, da odgovarja večini sveta, ne le Ukrajini.

Kitajska še ni potrdila sodelovanja, čeprav sta se kitajski predsednik Xi Jinping in Putin nedavno srečala in obljubila “novo dobo” partnerstva. Zelenski je dejal, da je pomembno, da Kitajska sodeluje na pogovorih, saj bo to razkrilo, kdo želi končati vojno in kdo želi ohraniti močne odnose z Rusijo.

Glede ameriške politike je Zelenski poskušal zmanjšati zaskrbljenost glede morebitne zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa na volitvah, ki je skeptičen do pomoči Ukrajini. “Ne verjamem, da so republikanci proti podpori Ukrajini, a nekatera sporočila, ki prihajajo z njihove strani, vzbujajo zaskrbljenost,” je dejal Zelenski.

Na vprašanje o svojem delovanju kot voditelja v času vojne je nekdanji komik Zelenski izrazil hvaležnost ukrajinskemu ljudstvu za njihov stoicizem ob težavah. Vztrajal je tudi, da lahko Ukrajina še vedno zmaga v vojni, kljub nazadovanjem v zadnjih mesecih. “Mislim, da moramo to pot prehoditi do konca, po možnosti zmagovitega,” je dejal. “Čeprav ljudje danes na besedo ‘zmaga’ gledajo nekoliko skeptično – razumem, da je težko, ker je dolga.”

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona