Zelenski na Filipinih opozaril na rusko-kitajsko zaroto za oviranje mirovnega vrha

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred obiskom v Manili izjavil, da Rusija uporablja kitajske diplomate, da bi države odvrnila od udeležbe na prihajajočem mirovnem vrhu v Švici. Zelenski je v ponedeljek odpotoval na Filipine, kjer je regionalne voditelje pozval, naj se udeležijo globalnega mirovnega vrha o vojni v Ukrajini, ki bo potekal 15. in 16. junija v Švici.

Po nenapovedanem prihodu v Manilo pozno v nedeljo, je bil Zelenski sprejet z rdečo preprogo v predsedniški palači, kjer se je srečal s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom mlajšim. Marcos se je strinjal z udeležbo na mirovnem vrhu, kar je Zelenski pozdravil kot “zelo močan signal”.

Zelenski je pred prihodom na Filipine obtožil Rusijo, da uporablja kitajski vpliv za preprečevanje udeležbe drugih držav na vrhu. Dejal je, da Rusija “uporablja kitajske diplomate, da bi zmotila mirovni vrh,” in dodal, da je žalostno, da je Kitajska postala “instrument v rokah ruskega voditelja Vladimirja Putina”.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je v petek sporočil, da se Kitajska verjetno ne bo udeležila vrha. Zelenski je poudaril, da ima Ukrajina na vrhu pripravljene predloge, ki obravnavajo jedrsko varnost, prehransko varnost, izpustitev vojnih ujetnikov in vrnitev ukrajinskih otrok, ki jih je ugrabila Rusija. Zelenski je tudi opozoril, da bi odsotnost voditeljev, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, na vrhu pomenila “stoječe ovacije” za Putina.

Obisk Zelenskega v Aziji je njegov drugi od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Njegovi ostri komentarji do Kitajske kažejo na spremembo pristopa Kijeva, ki je prej poskušal prepričati Peking, naj pritisne na Rusijo za končanje vojne.

Med obiskom na Filipinih je Zelenski napovedal odprtje ukrajinskega veleposlaništva v Manili, kar je Marcos pozdravil kot korak k večji pomoči državi, ki jo je prizadela vojna.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona