ZDA krepijo pritisk za prekinitev ognja v Gazi

Združene države Amerike so okrepile pritisk za premirje v Gazi, saj so pozvale k glasovanju Varnostnega sveta ZN o premirju. Ob tem so prerazporedile najvišjega diplomata Washingtona v regijo, ki jo že osem mesecev pretresa vojna. Državni sekretar Antony Blinken se je pred regionalno turnejo soočil z nadaljnjim bombardiranjem Gaze s strani izraelskih sil, kar je povzročilo nočne napade in helikoptersko streljanje v opustošenem mestu Gaza.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se sooča tudi z domačimi nesoglasji, medtem ko je član vojnega kabineta Benny Gantz v nedeljo odstopil zaradi nezadovoljstva z ravnanjem premiera glede vojne. Washington je v prizadevanju za premirje v Združenih narodih vložil osnutek resolucije, ki poziva k “takojšnji prekinitvi ognja z izpustitvijo talcev” med Izraelom in militantno skupino Hamas. ZDA, trdne zaveznice Izraela, so bile deležne kritik zaradi blokiranja več predhodnih osnutkov resolucij ZN, ki so pozivali k prekinitvi spopadov.

Bidnovo prizadevanje ni prineslo rezultatov

Novo prizadevanje za dogovor s strani predsednika Joeja Bidna 31. maja ni prineslo oprijemljivih rezultatov, medtem ko so dodatni dvomi o premirju vzbujali izraelski napadi za osvoboditev talcev, ki so ubili na desetine ljudi v soboto. Ameriški predsednik Joe Biden je predstavil trifazni izraelski predlog za premirje v zameno za izpustitev izraelskih talcev, pri čemer je dejal, da je “čas, da se ta vojna konča” in pridobil pozitiven odziv Hamasa.

V sobotni akciji so izraelske sile v Gazi rešile štiri talce, v akciji pa bi naj bi po navedbah palestinskih uradnikov umrlo 200 ljudi. Štirje osvobojeni talci so bili med sedmimi, ki so jih izraelske sile uspele rešiti žive, odkar so jih palestinski skrajneži prijeli 7. oktobra. Izraelski zunanji minister Israel Katz je obtožbe o “vojnih zločinih” v operaciji zavrnil, medtem ko je visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell pozval k takojšnjemu koncu prelivanja krvi.

Državni sekretar Antony Blinken bo med osmo regionalno turnejo obiskal Egipt, Izrael, Jordanijo in Katar. ZDA si prizadevajo za premirje, vendar Hamas vztraja pri stalnem premirju in popolnem izraelskem umiku iz vseh delov Gaze, kar Izrael odločno zavrača. Konflikt je povzročil obsežno opustošenje Gaze in razselil večino njenih 2,4 milijona prebivalcev. Ameriška vojska je v soboto obnovila začasni pomol in dostavila približno 492 ton humanitarne pomoči.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Zajem zaslona