ZDA Huaweiu prekinila licenco za dobavo 4G čipov

ZDA so zaostrile svojo trgovinsko politiko proti kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei Technologies z umikom izvoznih licenc za dobavo 4G čipov za prenosnike in mobilne telefone, ki so jih prej imela ameriška podjetja, kot sta Intel in Qualcomm. To potezo so potrdili trije viri, ki so poudarili, da je Ministrstvo za trgovino brez navedbe specifičnih licenc preklicalo določene dovoljenja.

“Preklicali smo določene izvozne licence Huawei,” je sporočilo ministrstvo, ne da bi razkrilo več podrobnosti o tem, katera dovoljenja so bila umaknjena. Tako Intel kot Qualcomm sta zavrnjena komentar na to odločitev, Huawei pa na prošnje za komentar ni takoj odgovoril.

Ta odločitev ima svoje korenine v letu 2019, ko je bil Huawei uvrščen na ameriški seznam trgovinskih omejitev. Razlog za to je bilo prepričanje, da bi kitajska vlada lahko uporabljala Huawei-jevo tehnologijo za vohunjenje in krepitev svoje vojaške moči. Washington je od takrat zahteval, da morajo domači dobavitelji pridobiti posebna izvozna dovoljenja za trgovanje s Huawei-em.

Ameriška podjetja, kot sta Intel in Qualcomm, so si zagotovila licence za milijarde dolarjev, medtem ko je Trumpova administracija Intelu celo do leta 2020 dovolila dobavo centralnih procesnih enot za Huawei-jeve prenosnike. Vendar je ta dogovor naletel na ostre kritike, še posebej po aprilski predstavitvi MateBook X Pro – Huawei-jevega prvega prenosnika, ki ga poganja Intelov procesor Core Ultra 9 z umetno inteligenco.

Krepitev varnosti

Republikanska kongresnica Elise Stefanik je potezo Ministrstva za trgovino označila kot krepitev ameriške nacionalne varnosti in zaščito ameriških inovacij ter omejevanje Kitajske pri razvoju tehnologije. Odločitev bi lahko škodila tako Huawei-u kot ameriškim dobaviteljem. Intel se trenutno sooča s šibkim povpraševanjem po podatkovnih centrih in namiznih čipih, kar je aprila povzročilo padec njegove tržne vrednosti za 11 milijard dolarjev.

Huawei je medtem uspel najti alternativne vire za svoje tehnološke potrebe. Qualcomm je Huawei-u prodal starejše 4G mobilne čipe. Huawei pa je sklenil tudi patentni sporazum z Qualcommom, ki ureja uporabo Qualcommovega portfelja tehnologij 5G. Ta sporazum naj bi se iztekel na začetku proračunskega leta 2025, potekajo tudi pogovori o njegovem morebitnem podaljšanju.

Poleg tega je Huawei lani sprožil industrijski pretres z lansiranjem novega telefona, ki ga poganja sofisticiran čip kitajskega proizvajalca čipov SMIC. Ta poteza je drastično povečala Huaweijevo prodajo, ki je v prvih šestih tednih letošnjega leta poskočila za 64 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, po podatkih raziskovalnega podjetja Counterpoint.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay