Zakaj me po masaži boli in kako lajšati bolečino?

Masaže so priljubljena metoda za sproščanje in lajšanje bolečin v mišicah, ki jih prinaša sodoben življenjski slog. Kljub številnim koristim, ki jih masaža prinaša, pa se lahko nekateri po terapiji soočajo z bolečinami. Barbara Žust, masažna terapevtka, pojasnjuje, da je občutek bolečine ali zategnjenosti v mišicah po masaži pogost, zlasti če je od vaše zadnje masaže minilo že nekaj časa ali če je to vaša prva masaža. Občutki nelagodja, ki jih morda izkusite, običajno ne trajajo dlje od dneva in pol.

Vzroki za bolečine po masaži

Razlogi za bolečine po masaži so podobni tistim, ki jih občutimo po intenzivni vadbi. Žust razlaga, da masaža poveča prekrvavitev mišic in spodbuja dovajanje hranil, kar lahko začasno povzroči vnetje na prizadetih območjih. Med drugim lahko na bolečine vplivajo:

  • Manipulacija mišic: Pritisk in gibanje med masažo lahko razbijejo krče ali mikro brazgotine v mišicah, kar povzroča bolečino.
  • Vnetni odziv: Telo se lahko na masažo odzove z vnetjem, ki prinaša bolečino.
  • Dehidracija: Neustrezna hidracija pred in po masaži lahko prispeva k večji bolečini.
  • Napete mišice: Predhodno napete ali zavozlane mišice lahko postanejo še bolj boleče po masaži.
  • Individualna občutljivost: Odziv telesa na masažo se razlikuje od osebe do osebe.

Pomembno je poudariti, da lahko nekatere vrste masaž, kot je masaža globokega tkiva, ki se osredotoča na določene mišične skupine z globljim pritiskom, povzročijo večjo bolečino.

Strategije za lajšanje bolečin

Za zmanjšanje bolečin po masaži je na voljo več strategij. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo ublažiti nelagodje:

Hidracija

Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za ublažitev bolečin po masaži, je, da ostanete hidrirani. Pijte veliko vode pred in po masaži, saj to ne samo zmanjšuje bolečine, ampak tudi pomaga ohranjati mišice prožne in podpira njihov proces celjenja.

Nežno raztezanje

Vključitev nežnih razteznih vaj po masaži lahko prav tako zmanjša napetost in bolečino. Raztezanje izboljša prožnost in spodbuja krvni obtok, kar je ključno za okrevanje. Osredotočite se predvsem na območja, ki so posebej boleča ali napeta, pri čemer pazite, da ne povzročate dodatnega draženja.

Topla kopel ali tuš

Toplota ima čudovite sprostitvene učinke na mišično tkivo. Kopanje v topli kopeli ali prhanje z vročo vodo lahko zelo učinkovito pomiri boleče mišice. Dodatek Epsom soli v kopel lahko dodatno pomaga, saj magnezij, ki ga vsebujejo, prispeva k sprostitvi napetih mišic.

Toplotna in hladna terapija

Uporaba toplotnih ali hladnih obkladkov na prizadeta območja je še en način za zmanjšanje nelagodja. Toplotni obkladki sproščajo mišice in zmanjšujejo okorelost, medtem ko hladni obkladki lahko učinkovito zmanjšajo vnetje in lajšajo bolečino.

Počitek

Po masaži se izogibajte intenzivnim fizičnim aktivnostim. Dajte telesu dovolj časa za počitek in okrevanje. Počitek je ključnega pomena za doseganje polnih učinkov masaže in preprečevanje dodatnih obremenitev mišic.

Protibolečinska zdravila

V primeru, da bolečina postane preveč moteča, lahko uporabite protibolečinska zdravila brez recepta, kot je Lekadol. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom, zlasti če imate osnovne zdravstvene težave.

Vrnitev k lahki vadbi

Lahka telesna aktivnost, kot so hoja, nežno raztezanje ali nežna joga, lahko prav tako pospeši okrevanje. Takšne aktivnosti spodbujajo krvni obtok in preprečujejo okorelost mišic.

Kdaj se posvetovati z zdravnikom

Čeprav je nekaj bolečine po masaži običajno, je pomembno, da o svojih občutkih spregovorite z maserjem. V primeru, da bolečina traja dlje kot nekaj dni, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem. Prav tako obvestite maserja o morebitnih poškodbah, zlomih ali osnovnih boleznih pred masažo, da se zagotovi najboljša možna skrb za vaše telo.

Portal24; Foto: Freepik; [Vir: ClivlandClinic]