Zadnji poskus dogovora o plačni reformi v javnem sektorju pred dopusti

Danes popoldne se bodo predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, predvidoma še zadnjič pred poletnimi dopusti, sestali na krovnih pogajanjih o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij. Pogajanja bodo ključna za oceno, kako daleč so prišli v zadnjih dneh in ali lahko nov plačni sistem stopi v veljavo s 1. januarjem 2025.

Pred tednom dni so tako vladna kot sindikalna stran poudarile, da je časa malo. Zavzeli so se, da bi pred poletnimi dopusti dosegli čim večji napredek in se poskusili dogovoriti o ključnih točkah, kot so implementacija dogovora, časovnica izplačil zvišanja plač, usklajevanje plač z inflacijo in določitev delovnih mest v okviru stebrnih pogajanj.

Pogajanja so v zadnjih dneh potekala na različnih ravneh. Poleg krovnih pogajanj, kjer sodelujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, so bila organizirana še pogajanja po plačnih stebrih ter znotraj ožje pogajalske skupine in delovne skupine za pripravo novega plačnega zakona.

Jasno bo, kako uspešna so bila ta pogajanja v zadnjih dneh. Dejstvo pa je, da del sindikatov ostaja nezadovoljen. Policijski sindikat Slovenije je v sredo v pismu premierju Robertu Golobu izrazil nezadovoljstvo, saj menijo, da vladni predlogi ne odpravljajo plačnih nesorazmerij. Očitajo jim, da želijo nekaterim poklicnim skupinam zagotoviti “neupravičeno obogatitev” na račun drugih.

Tudi Konfederacija sindikatov delavcev, ki jo vodi Gvido Novak, ima pomisleke glede predloga novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Vladi očitajo, da se želi pod pretvezo reforme plačnega sistema znebiti polovice sindikatov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona