WHO: Globalni dogovor o boju proti pandemijam do leta 2025

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bodo pogovori, katerih cilj je doseči globalni dogovor o tem, kako se bolje boriti proti pandemijam, sklenjeni do leta 2025 ali prej, če bo to mogoče. O sporazumu, ki naj bi po priznanih neuspehih med pandemijo COVID-19 izboljšal sodelovanje pred in med pandemijo, se je dve leti pogajalo 194 držav članic WHO.

Delitve glede cepiv

Organizacija je sprva nameravala doseči dogovor ta teden, vendar so bili pogovori odloženi zaradi globokih razlik med bogatimi in revnejšimi državami glede vprašanj, kot sta delitev cepiv in pripravljenost. Kljub temu so se države uspele dogovoriti o vzporednem sporazumu, ki posodablja obstoječa pravno zavezujoča zdravstvena pravila, znana kot Mednarodni zdravstveni predpisi (IHR). Ti vključujejo novo kategorijo “pandemičnih izrednih razmer” za najpomembnejše in globalno grozeče zdravstvene krize.

“Zgodovinske odločitve”

“Zgodovinske odločitve, sprejete danes, dokazujejo skupno željo držav članic, da zaščitijo svoje in svetovno prebivalstvo pred skupnim tveganjem kriz javnega zdravja in prihodnjih pandemij,” je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Spremembe globalnih zdravstvenih pravil so namenjene krepitvi obrambe sveta pred novimi patogeni, potem ko je COVID-19 po podatkih WHO ubil več kot 7 milijonov ljudi.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay