Washington Izrael poziva, naj ne napade mesta Rafa

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil zaskrbljenost glede morebitne izraelske kopenske invazije na mesto Rafa, ki leži na južni meji Gaze. Blinken, ki se trenutno mudi na Bližnjem vzhodu, je opozoril, da bi takšen napad lahko izoliral Izrael in poudaril, da bi bila to “napaka”, ki je “nepotrebna” za poraz gibanja Hamas. Njegove pripombe so prišle v času, ko se odnosi med Izraelom in ZDA, njegovim glavnim zaveznikom, nadalje slabšajo.

Med svojim obiskom, ki je že šesti po začetku vojne proti Hamasu oktobra, je Blinken spregovoril po razpravah z arabskimi diplomati o prekinitvi ognja in prihodnosti Gaze po konfliktu. Blinken je poudaril je potrebo po “takojšnji, trajni prekinitvi ognja”, ki bi vključevala izpustitev izraelskih talcev, zadržanih s strani Hamasa, in zmanjšanje vrzeli v posrednih pogajanjih, ki so potekala s posredovanjem ZDA, Egipta in Katarja.

Podpora ob jasnem načrtu

Blinken je napovedal tudi, da se bodo izraelski uradniki kmalu sestali v Washingtonu, da bi razpravljali o alternativah kopenski invaziji Rafe. To sledi izjavi izraelskega premierja Netanjahuja, da brez invazije na Rafa Izrael ne more doseči svojega cilja uničenja Hamasa, cilja, ki ga je postavil po smrtonosnem napadu palestinskih skrajnežev na južni Izrael 7. oktobra.

ZDA so sprva izrazile podporo večjemu vdoru v Rafa, če bi bilo to potrebno in bi obstajal jasen načrt za zaščito civilistov. Vendar so ameriški uradniki zdaj spremenili svoje stališče, saj so ugotovili, da ni verodostojnega načina za zaščito več kot milijona ljudi, ki živijo v mestu. Zdaj zagovarjajo, da so usmerjene operacije proti borcem Hamasa edini način, da se izognemo civilni katastrofi.

Netanjahu pa je kljub opozorilom iz ZDA obljubil, da bo nadaljeval z načrti za operacijo v Rafi, kar je poudaril med pogovorom z ameriškimi senatorji, med katerimi je bil tudi senator John Kennedy. Kennedy je prenesel Netanjahujevo odločnost, da bo Izrael nadaljeval vojno “s polno močjo” in ne bo dovolil, da mu narekujeta senator Schumer ali predsednik Biden.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska komisija