Wall Street v pričakovanju novih podatkov o inflaciji

Danes se je na Wall Streetu trgovalo previdno, saj vlagatelji ne želijo tvegati pred objavo novih podatkov o inflaciji, poročilom predsednika FED-a Jeroma Powella ter prvimi četrtletnimi poslovnimi rezultati podjetij in bank.

Indeks Dow Jones je izgubil 0,08 odstotka in pristal na 39.344 točkah, medtem ko se je S&P 500 zvišal za 0,10 odstotka na 5572 točk. Nasdaq je pridobil 0,28 odstotka in dosegel 18.403 točk. Majhna gibanja indeksov so posledica previdnosti vlagateljev pred novimi podatki o inflaciji v ZDA.

V četrtek bo objavljeno poročilo o cenah življenjskih potrebščin, v petek pa o cenah pri proizvajalcih za junij. Vlagatelji upajo na nadaljnje popuščanje inflacijskih pritiskov, kar bi omogočilo ameriški centralni banki znižanje obrestnih mer.

Slabitev trga dela

V petek objavljeni podatki o zaposlovanju v ZDA kažejo na postopno slabitev trga dela, kar bi lahko zmanjšalo pritiske na rast plač in potrošnje ter posledično oslabilo inflacijske pritiske. Zaradi tega so se okrepila ugibanja, da bi FED lahko znižal obrestne mere že septembra. Kljub temu so voditelji FED-a v zadnjih mesecih opozarjali, da je inflacija še vedno nad 2-odstotnim ciljem in da bi morali biti potrpežljivi pri znižanju obrestnih mer.

Pozornost usmerjena na Powellovo poročilo

Ta teden bodo vlagatelji pozorno spremljali poročilo predsednika FED-a Jeroma Powella kongresu o stanju gospodarstva. Poleg tega se konec tedna začenja sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij in bank. Analitiki, ki jih je anketiral Reuters, ocenjujejo, da so se dobički na delnico podjetij iz indeksa S&P 500 v drugem četrtletju v povprečju zvišali za 10,1 odstotka, potem ko so v prejšnjem četrtletju dosegli 8,2-odstotno rast.

Evropske borze v rdečem

Na evropskih borzah so se tečaji delnic včeraj znižali. Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,13 odstotka na 8193 točk, frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,02 odstotka na 18.472 točk. Pariški CAC je izgubil 0,63 odstotka in pristal na 7627 točkah.

[Vir: Hina]; Portal24: Foto: Pixabay