Wall Street ob močnih dobičkih podjetij nadaljuje z rastjo

Borze so v torek nadaljevale z rastjo, saj je obsežno poročanje o dobičkih podjetij ublažilo skrbi glede potencialnega dviga obrestnih mer. Industrijsko povprečje Dow Jones je zabeležilo rast za 263,71 točke ali 0,69 odstotka in zaključilo dan pri 38.503,69. Indeksa S&P 500 in Nasdaq Composite sta prav tako končala v zelenem, s pridobitvami 1,2 odstotka in 1,59 odstotka, kar kaže na optimistično trgovanje med vlagatelji.

Spotify je izstopal z impresivno rastjo delnice za 11,4 odstotka po tem, ko je podjetje preseglo pričakovanja Wall Streeta za prvo četrtletje in objavilo obetavne napovedi za naslednje. Delnice UPS so se povzpele za 2,4 odstotka, potem ko je logistični gigant prav tako presegel pričakovanja analitikov.

Sektor letalske industrije je prav tako doživel vzpon, saj so delnice GE Aerospace pridobile 8,3 odstotka po objavi nadpričakovanega dobička. Medtem je PepsiCo zabeležil padec za 2,9 odstotka zaradi vpliva odpoklicev izdelkov in manjše potrošnje med potrošniki z nižjimi dohodki.

Trg z nestrpnostjo pričakuje poročila o dobičkih od tehnoloških velikanov, saj so na sporedu poročila podjetij Tesla, Meta Platforms, Alphabet in Microsoft. Ta poročila bodo ključna za oceno zdravja tehnološkega sektorja, ki je bil nedavno pod pritiskom zaradi strahov pred inflacijo in morebitnim dvigom obrestnih mer.

Do zdaj je o svojih dobičkih poročalo približno 20 odstotkov podjetij s seznama S&P 500, od katerih jih je 76 odstotkov preseglo analitična pričakovanja. Vzporedno so se donosi na državne obveznice nekoliko umirili, kar kaže na zmanjšanje neposrednih skrbi glede inflacije, potem ko so najnovejši podatki pokazali padec proizvodnih aktivnosti v ZDA na najnižjo raven v zadnjih štirih mesecih.

Stefano Pascale, strateg pri Barclaysu, je opozoril, da kljub nedavnemu optimizmu, “slabši zaslužki lahko pospešijo izgube,” saj so “možnosti tveganja zdaj popustljive.” Napoveduje potencialno nestabilno obdobje, če poročila o dobičkih ne bodo izpolnila tržnih pričakovanj.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Pixabay