Wall Street dosegel rekordne vrednosti, Evropa ostaja previdna

Prejšnji teden je Wall Street zabeležil pomembne premike v svojih glavnih indeksih, s poudarkom na rekordnih ravneh S&P 500 in Nasdaq-a, ki sta bila predvsem posledica rasti cen delnic v tehnološkem sektorju. Kljub temu so bili evropski vlagatelji bolj previdni, kar kaže na različne pristope do trenutnega tržnega okolja.

Dow Jones je zabeležil manjši padec za 0,1 odstotka na 39.087 točk. S&P 500 je dosegel rast za 0,95 odstotka, kar je indeks poneslo na rekordnih 5137 točk. Nasdaq je prav tako impresioniral s povečanjem za 1,7 odstotka na 16.274 točk. Premike je v začetku tedna zaznamovala previdnost vlagateljev, ki so čakali na novo poročilo o inflaciji v ZDA. Ko so bili podatki objavljeni, so bili v skladu s pričakovanji, kar je trgu dalo nekaj zagona.

Inflacija in obrestne mere

Inflacija, merjena z indeksom cen osebne porabe, je januarja zabeležila zmerno rast, kar je okrepilo upanje, da bi ameriška centralna banka lahko v prihodnjih mesecih začela z zniževanjem obrestnih mer. Kljub temu predstavniki Feda opozarjajo, da za hitenje s takimi ukrepi ni razlogov.

Velik del zaslug za rekordne ravni indeksov S&P 500 in Nasdaq gre razvoju umetne inteligence, ki je poganjal tečaje delnic tehnoloških velikanov, kot sta Nvidia in Advanced Micro Devices. Analitiki so razdeljeni glede prihodnjih gibanj, pri čemer nekateri vidijo prostor za nadaljnjo rast, medtem ko drugi opozarjajo na visoka vrednotenja in možnost prihodnje korekcije.

Previdnost na evropskih trgih

V Evropi je bila pretekli teden trgovina bolj previdna. Londonski FTSE je zabeležil padec za 0,3 odstotka na 7682 točk, pariški CAC za 0,4 odstotka na 7934 točk, medtem ko je frankfurtski DAX izstopal s skokom za 1,8 odstotka na 17.735 točk.

Rekordne ravni na Wall Streetu kažejo na optimizem v tehnološkem sektorju, ki ga žene razvoj umetne inteligence. Kljub temu previdnost na evropskih trgih in opozorila glede visokih vrednotenj v tehnološkem sektorju kažejo na kompleksno sliko globalnih finančnih trgov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik