Wall Street dosega rekorde kljub rasti inflacije

Na Wall Streetu smo bili včeraj priča izjemnemu dnevu, saj je indeks S&P 500 dosegel novo rekordno vrednost, zahvaljujoč rasti cen delnic v tehnološkem sektorju. Poleg tega so novi podatki razkrili, da se je inflacija v ZDA nekoliko okrepila, kar pa ni zmanjšalo optimizma vlagateljev.

Dow Jones Industrial Average je pridobil 0,61 odstotka, kar ga je poneslo na 39.005 točk. Še bolj izrazito je narasla vrednost indeksa S&P 500, ki je zabeležil skok za 1,12 odstotka in dosegel 5.175 točk. Indeks Nasdaq je bil prav tako v zelenem, saj je poskočil za 1,54 odstotka na 16.265 točk.

Pozornost vlagateljev je še posebej pritegnilo podjetje Oracle, katerega delnice so včeraj poskočile za skoraj 12 odstotkov in dosegle rekordne vrednosti. To povečanje je bilo odziv na objavo četrtletnih rezultatov podjetja, ki so presegli pričakovanja. Ta uspeh Oracla je poudaril moč tehnološkega sektorja in njegov vpliv na tržne indekse.

Prav tako so bile v središču pozornosti delnice proizvajalcev čipov, ki so po dveh dneh padanja znova močno zrasle. Nvidia je tu izstopala s povečanjem za več kot 7 odstotkov. Kljub rahlemu povečanju inflacije, ki je bilo objavljeno isti dan, ko so se cene življenjskih potrebščin v februarju na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka, na letni pa za 3,2 odstotka, so vlagatelji ostali optimistični.

Čakanje na nižanje obrestnih mer

Tržni analitiki poudarjajo, da je trenutno mnenje na trgu, da je manj pomembno, kdaj bo ameriška centralna banka (FED) začela zniževati obrestne mere, bolj pomembno pa je, za koliko jih bo znižala. Oliver Pursche, podpredsednik pri Wealthspire Advisors, je izjavil, da se vlagatelji ne obremenjujejo toliko z natančnim časom znižanja obrestnih mer – bodisi maja ali septembra – temveč s pričakovanjem, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti.

Pursche je še dodal, da gospodarstvo vztrajno raste in da pričakuje, da se bo izognilo recesiji, kar je pomirjajoče za vlagatelje. “Raje imam, da je gospodarstvo močno, čeprav z višjimi obrestnimi merami, kot da je šibko in potrebuje spodbude,” je povedal.

Včerajšnje trgovanje ni bilo pozitivno samo na ameriških tleh. Tudi evropske borze so beležile rast. Londonski indeks FTSE je pridobil 1,02 odstotka in dosegel 7.747 točk, frankfurtski DAX je narasel za 1,23 odstotka na 17.965 točk, pariški CAC pa je zabeležil rast za 0,84 odstotka in končal dan na 8.087 točkah.

V tem kontekstu se zdi, da je finančni trg vstopil v obdobje optimizma, kjer prevladujejo pozitivna pričakovanja glede prihodnjega razvoja gospodarstva in monetarne politike. Kljub temu se pojavljajo vprašanja o dolgoročnih učinkih te trenutne dinamike, zlasti glede inflacije in monetarne politike, ki ostajajo brez odgovora.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik