Wall Street beleži padec, največji poraženec Tesla

Delniški trgi na Wall Streetu so danes zabeležili padec že drugi dan zapored, saj so dobri gospodarski kazalci nakazovali, da bi lahko ameriška centralna banka (Federal Reserve – FED) obdržala obrestne mere višje in dlje časa, kot so pričakovali vlagatelji.

  • Dow Jones Industrial Average je izgubil 1,0 odstotka vrednosti in se ustalil pri 39.170 točkah.
  • Standard & Poor’s 500 je zabeležil padec za 0,72 odstotka, na 5205 točk.
  • Nasdaq Composite pa je upadel za 0,95 odstotka, na 16.240 točk.

Solidna rast največjega gospodarstva na svetu se nadaljuje, kar kažejo zadnji podatki o proizvodni aktivnosti in naročilih. To bi lahko pomenilo, da bo potrošnja, in posledično inflacija, ostala na povišanih ravneh.

V preteklih mesecih je delniški trg pričakoval, da bo FED v letošnjem letu znižal obrestne mere trikrat, vsakič za 0,25 odstotne točke, začenši z junijem. Vendar so po objavi zadnjih gospodarskih kazalcev ti obeti oslabeli. Zdaj se zdi bolj verjetno, da bo FED obrestne mere letos znižal samo dvakrat, in to v drugi polovici leta.

Uradniki FED-a so poudarili, da centralna banka nima razloga za naglico pri zniževanju obrestnih mer. Quincy Krosby, strateg pri LPL Financial, je komentiral: “Možnost, da bodo obrestne mere ostale višje za daljše obdobje, kot je pričakoval trg, postaja vse bolj verjetna. To je zaskrbelo vlagatelje.”

Med večjimi poraženci je bila delnica Tesle, ki je doživela skoraj petodstotni padec, po objavi, da je družba v prvem četrtletju dobavila 8,5 odstotka manj vozil v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Tečaji delnic so padli tudi na glavnih evropskih borzah. Londonski FTSE 100 je zabeležil padec za 0,22 odstotka, nemški DAX za 1,13 odstotka, medtem ko je francoski CAC 40 upadel za 0,92 odstotka.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay