Vreme: Danes bo povečini jasno in poletno toplo

Danes bo povečini jasno, dopoldne pa bo nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo čez dan še nekoliko okrepil in zvečer ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod prehodno zapihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih legah na severu okoli 12, drugod od 14 do 18, najvišje dnevne od 28 do 34 °C.

Obeti za naslednje dni

V petek se bo oblačnost od zahoda postopno povečala. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna ploha in nevihta. Vročina se bo še nekoliko stopnjevala.

V soboto bo sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Popoldne lahko nastanejo posamezne plohe in nevihte. Vročina bo postopno popustila.

Vremenska slika

Nad Iberskim polotokom in zahodnim Sredozemljem je ciklonsko območje, medtem ko je nad našimi kraji območje visokega zračnega tlaka. Od jugozahoda doteka k nam suh in zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo pretežno jasno in vroče. Nekaj povečane visoke koprenaste oblačnosti bo občasno v krajih zahodno od nas.

[Vir: ARSO]

Ne spreglejte…

Poletna nevarnost: Prepoznajte in preprečite toplotno izčrpanost

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je vročinski stres glavni vzrok smrti zaradi vremena in lahko resno poslabša osnovne zdravstvene težave pri ljudeh. Svetovne podnebne spremembe so povečale število ljudi, ki so bili izpostavljeni ekstremni vročini, kar je povzročilo znatno povečanje smrtnosti zaradi vročine pri starejših ljudeh. Med letoma 2000 in 2004 ter 2017 in 2021 je smrtnost zaradi vročine pri ljudeh, starejših od 65 let, narasla za približno 85 odstotkov, ugotavlja WHO. Ti podatki so zelo zaskrbljujoči in kažejo na nujno potrebo po boljšem razumevanju vročinskih težav, kot so vročinski izpuščaj, vročinski krči, toplotna izčrpanost in vročinski udar.

Kaj je toplotna izčrpanost?

Toplotna izčrpanost je stanje, ki nastane zaradi čezmerne izgube vode in soli s potenjem. Dr. Roohi Pirzada, zdravnica in intenzivistka, pojasnjuje, da je toplotna izčrpanost posledica izpostavljenosti visokim temperaturam, zlasti ob visoki vlagi, in zmerne fizične aktivnosti. Toplotna izčrpanost ima tri stopnje: vročinski krči, toplotna izčrpanost in toplotni udar… več tukaj.

Foto: Pexels